Linkovi

Bela kuća brani odluku o vanrednom stanju, demokrate tvrde da je neustavna


Predsednik SAD Donald Tramp prograšava vanredno stanje u govoru u Beloj kući, 15. februar 2019.
Predsednik SAD Donald Tramp prograšava vanredno stanje u govoru u Beloj kući, 15. februar 2019.

Zvaničnici Bele kuće branili su u nedelju odluku predsednika Donalda Trampa da proglasi vanredno stanje da bi se izgradio zid na američko - meksičkoj granici i sprečila ilegalna imigracija, iako je američki lider rekao da nije morao to da uradi.

"Mogao je da ignoriše krizu, ali nije", rekao je za televiziju Foks Trampov savetnik Stiven Miler, poznat po oštrim imigracionim stavovima.

Miler je napao bivšeg republikanskog predsednika Džordža Buša zbog "neverovatne izdaje" Sjedinjenih Država pre gotovo dve decenije kada je u Ameriku ušlo četiri puta više ilegalnih imigranata nego danas. Miler je poručio da "nema snažne nacije bez bezbedne granice".

Takođe je tvrdio da se Trampovim potezom "brane naše granice", a da je ilegalna imigracija pretnja zemlji.

Trampov savetnik naglasio je da je proglašenje vanrednog stanja u skladu sa zakonom iz 1976. godine, prema kojem američki predsednici imaju pravo da donesu takvu odluku. Međutim ovo je jedino vanredno stanje, od 59 do sada proglašenih, gde je odluka doneta da bi se zaobišlo odbijanje Kongresa da finansira određeni predlog.

Tramp je proglasio vanredno stanje u petak da bi zaobišao Kongres, koji je odbio predsednikov zahtev da izdvoji 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida i umesto toga odobrio 1,37 milijardi za barijeru duž 90 od 3.200 kilometara granice. Tramp planira da iz drugih izvora uzme više od 8 milijardi dolara za zid, mada su već podnete tužbe da se blokira transfer novca.

Pogranične patrole blizu zida na granici SAD i Meksika
Pogranične patrole blizu zida na granici SAD i Meksika

Stiven Miler rekao je da će više od 320 kilometara zida biti izgrađeno do kraja septembra 2020. godine, nekoliko nedelje pre predsedničkih izbora.

Demokrate su oštro kritkovale Trampovu odluku i najavile da će je osporiti pred sudom. Predsedavajući Obaveštajnog odbora Predstavničkog doma demokrata Adam Šif rekao je za CNN da je vanredno stanje neustavno i da "ako Kongres popusti, neće biti mnogo kontrole izvršne vlasti".

Prve tužbe protiv proglašenja vanrednog stanja podnela su tri stanovnika Teksasa i jedna organizacija za zaštitu životne sredine, navodeći da se tim potezom krši Ustav i njihova vlasnička prava. Kalifornija je takođe najavila da će vrlo brzo tužiti Trampovu administraciju, a očekuje se da će joj se pridružiti i druge savezne države.

Tužbe bi mogle da uspore Trampove napore da izgradi zid, ali će na kraju o svemu verovatno odlučivati Vrhovni sud, u kojem većinu imaju konzervativci.

XS
SM
MD
LG