Linkovi

Pentagon odobrio sredstva za dalju izgradnju zida na granici


Radnici rade na postavljanju nove barijere na granici 32 kilometar zapadn od Santa Tereze, Novi Meksiko, 23. avgusta 2019.
Radnici rade na postavljanju nove barijere na granici 32 kilometar zapadn od Santa Tereze, Novi Meksiko, 23. avgusta 2019.

Zid predsednika SAD Donalda Trampa na granici se produžava.

Sekretar odbrane Mark Esper nedavno je odobrio novih 32 kilometra barijere za južnu granicu SAD i Meksika, potvrdio je zvaničnik odbrane za Glas Amerike.

Zvaničnik je rekao da Esper koristi očekivani višak kako bi izgradio dodatnu barijeru. Do danas, gotovo 250 kilometara zaštitnog zida izgrađeno je prebacivanjem vojnih sredstava prvobitno odvojenih za druge namene.

Podeljeni Vrhovni sud SAD u julu je odobrio administraciji da započne sa upotrebom spornih sredstava Pentagona za izgradnju više od 160 kilometara duge ograde duž granice.

Sud je ukinuo zabranu nižeg suda kojom je bilo blokirano 2,5 milijardi dolara dok je tužba koju je pokrenuo Sijera klub i druge grupe za zaštitu ljudskih prava išla dalje. Taj slučaj i dalje može da ide na sud.

Pentagon je prethodno odobrio reprogramiranje sredstava na svoj račun za borbu protiv droge, koji je ovlašćen da potroši više novca za barijeru izgradnju barijere u cilju blokiranja potencijalnih koridora za šverc droge.

U maju, vršilac dužnosti sekretara odbrane Pat Šanahan potvrdio je prebacivanje sredstava Pentagona uključujući i novac koji je Pentagon čuvao za trening avganistanskih bezbednosnih snaga. U to vreme, on je dodao da neće reprogramirati nikakav dodatni novac za zid na granici.

Zvaničnik odbrane rekao je za Glas Amerike u utorak da kao dodatak novcu za obuku Avganistanaca, novac za zid na granici će takođe biti reprogramiran iz fondova za osoblje i regrutovanje, modernizaciju aviona E-3 i Minutmen III i iz sredstava čuvanih za ugovore ispregovarane na niskim nivoima za lansiranje krstarećih raketa i raketa Predator helfajer.

XS
SM
MD
LG