Linkovi

Kina protestuje zbog Trampove odluke da podrži demonstrante u Hong Kongu


Demonstrant u Hong Kongu zahvaljuje američkom predsedniku Donaldu Trampu zbog zakona kojim je podržao prodemokratski pokret
Demonstrant u Hong Kongu zahvaljuje američkom predsedniku Donaldu Trampu zbog zakona kojim je podržao prodemokratski pokret

Kina je pozvala na konsultacije ambasadora SAD u Pekingu kako bi "snažno protestovala" protiv odluke američkog presednika Donalda Trampa da potpiše zakon kojim podržava demonstrante u Hong Kongu.

Zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Li Jučeng preneo je američkom ambasadoru da je reč o "ozbiljnom mešanju u unutrašnja pitanja Kine" i da se time krši međunarodno pravo. Jučeng je pozvao Vašington da se udrži od daljih poteza koji štete odnosima Kine i SAD.

Predsednik SAD Donald Tramp u sredu je potpisao zakon koji je usvojio Kongres i kojim se podržavaju demonstranti u Hong Kongu, uprkos ljutitom protivljenju Pekinga, sa kojim Tramp pokušava da postigne sporazum o okončanju štetnog trgovinskog rata.

Novi zakon, koji je prošle nedelje jednoglasno usvojen u američkom Senatu, dok je u Predstavničkom domu protiv njega glasao samo jedan kongresmen, zahteva od Stejt dipartmenta da svake godine bar jedanput potvrdi da Hong Kong zadržava dovoljno autonomije kako bi opravdao povoljne američke trgovinske uslove koji mu pomažu da zadrži svoju poziciju svetskog finansijskog centra.

Zakon takođe sadrži pretnju sankcijama zbog kršenja ljudskih prava.

Kongres je usvojio i drugi predlog zakona, koji je Tramp takođe potpisao, kojim se zabranjuje izvoz municije za razbijanje demonstracija za honkošku policiju, kao što su patrone suzavca, biber sprej, gumeni meci i pištolji za omamljivanje.

"Potpisao sam ove zakone uz poštovanje prema predsedniku Šiju, Kini i narodu Hong Konga. Oni se usvajaju u nadi da će lideri i predstavnici Kine i Hong Konga biti u mogućnosti da mirno reše svoje razlike, što će ih povesti ka dugotrajnom miru i napretku za sve", izjavio je Tramp.

Tramp prethodno nije bio jasan oko toga da li će potpisati zakone ili staviti veto, dok je pokušavao da sklopi sporazum sa Kinom o trgovini, koji je postavio kao svoj vrhunski prioritet pre najave kandidature za svoj reizbor 2020.

Kina je osudila ove zakone kao grubo mešanje u njene unutrašnje poslove i kršenje međunarodnog prava.

XS
SM
MD
LG