Linkovi

Liderka Hong Konga: Glasači pokazali šta misle o manama vladavine


Detalj sa jednog od uličnih protesta u Hong Kongu i politička liderka tog grada Keri Lam
Detalj sa jednog od uličnih protesta u Hong Kongu i politička liderka tog grada Keri Lam

Keri Lam, liderka tamošnje administracije, izjavila je da rezultati lokalnih izbora prema kojima su opozicioni kandidati osvojili skoro 90 odsto predstavničkih mesta, mogu biti odraz nezadovoljstva njenom administracijom i načinom na koji se odnosila prema protestima.

Lam je rekla da su glasači pokazali šta misle o manama vladavine i ponovila poziv da se prekinu demonstracije građana.

“Sledeći korak je da zaista uključimo ljude i počeli smo javni dijalog. Nažalost, u nestabilnim okolnostima i haotičnoj situaciji, ne možemo više da postignemo. Nadam se da će mi okolnosti dozvoliti da to sada učinimo”, poručila je Lam.

Ishod nedeljnih izbora u Hong Kongu je takav da će demokratski blok kontrolisati 17 od 18 lokalnih veća, a prethodno nije vladao nijednim. Međutim, lokalna veća ne mogu mnogo politički da promene, njihove nadležnosti se više odnose na komunalna pitanja – poput žalbi na buku i rad javnog prevoza, nego na politička pitanja.

Rezultati lokalnih izbora simbolički predstavljaju udarac prokineskim snagama koje nastoje da odnesu prevagu u unutrašnjoj politici Hong Konga – kao i potvrdu javne podrške petomesečnim protestima koji poslednjih nedelja postaju sve agresivniji.

"Građani Hong Konga su se jasno i glasno izjasnili. Međunarodna zajednica treba da shvati da, nakon skoro šest meseci, javnost nije okrenula leđa protestima”, objavio je Džošua Vong na društvenoj mreži Tviter.

"Radi se o značajnoj pobedi – koja prevazilazi očekivanja građana", ocenio je univerzitetski profesor Dejvid Cvejg.

Na birališta je prošlog vikenda izašlo skoro tri miliona građana – upola više nego na prethodnim koji su održani 2015. godine.


Protesti u Hong Kongu traju mesecima, povremeno su ih karakterisali žestoki sukobi antivladinih demonstranata i policije. Građani koji se suprotstavljaju vlastima proteste su otpočeli zbog kontroverznog predloga Zakona o ekstradiciji, po kom se građanima Hong Konga za krivična dela kriminala moglo suditi u Kini – koji je u međuvremenu povučen.

Razlozi i povodi protesta su u međuvremenu prošireni na doslovnu primenu maksime “Jedna zemlja dva sistema” – iniciranom pošto je Kina 1997. preuzela upravu nad Hong Kongom od Velike Britanije.

XS
SM
MD
LG