Linkovi

Tramp nagoveštava nastavak borbe i osporavanja Bajdenove pobede


Arhiva - Skup podrške predsedniku SAD Donaldu Trampu u okrugu Makomb, Mičigen.
Arhiva - Skup podrške predsedniku SAD Donaldu Trampu u okrugu Makomb, Mičigen.

Advokati kampanje američkog predsednika Donalda Trampa nagovestili su u utorak da nameravaju da ospore njegov gubitak izbora od novoizabranog predsednika Džoa Bajdena u januaru, iako su sve države osim jedne potvrdile svoje prebrojavanje glasova tvdeći da je Bajden u zbiru pobedio na nacionalnim izborima prošlog meseca.

Američki zakon traži od svih 50 država da potvrde ishode u svojim državama šest dana uoči glasanja o Elektorskom koledžu koji će odrediti ishod predsedničkih izbora u SAD.

Samo država srednjeg zapada, Viskonsin, propustila je utorak rok za "dan sigurne luke" da potvrdi svoj rezultat.

Očekuje se da će Bajden pobediti na izborima u Elektorskom koledžu sa razlikom od 306 prema 232, što je isto onoliko koliko je Tramp osvojio 2016. godine, nazvavši to tada "premoćnom" pobedom nad demokratkinjom Hilari Klinton.

Kongres bi trebalo da pregleda i potvrdi ishod Elektorskog koledža 6. januara, dve nedelje uoči Bajdenove inauguracije za 46. predsednika zemlje.

Ali advokat Trampove kampanje Rudi Đuliani, hospitalizovan zbog Kovida 19, i Džena Elis, koja se takođe zarazila koronavirusom, objavili su u utorak zajedničko saopštenje u kojem opisuju "Rok za sigurnu luku" kao "zakonski rok koji državama uglavnom označava poslednji dan za potvrđivanje rezultata izbora".

"Međutim, nije bez presedana da izborna takmičenja traju i posle 8. decembra", dodali su.

Trampovi advokati citirali su pokojnu liberalnu sudiju Vrhovnog suda Rut Bader Ginsberg, koja je tokom spornih izbora 2000. godine rekla da su pregled i overavanje glasova Izbornog koledža 6. januara u Kongresu od "krajnjeg značaja".

Džulijani i Elis su rekli: "Uprkos tome što mediji pokušavaju očajnički da proglase da je borba (između Trampa i Bajdena) završena, mi ćemo nastaviti da zagovaramo integritet izbora dok se svaki zakoniti glas ne prebroji pošteno i tačno".

Tramp je odbio da prizna svoj gubitak od Bajdena ili da kaže da li planira da prisustvuje Bajdenovoj inauguraciji na stepenicama američkog Kapitola 20. januara.

Tramp je više puta tvrdio, bez dokaza, da je prebrojavanje glasova namešteno protiv njega i lažno. Ali Trampovi advokati izgubili su na desetine tužbi u presudnim državama pokušavajući da ospore Bajdenovu pobedu.

Tramp je, do sada bezuspešno, takođe pokušao da ubedi zakonodavce u nekim državama da ignorišu ishod glasanja i biraju elektore koji njega podržavaju.

Državni tužilac u Teksasu Ken Pakston podneo je kasno u ponedeljak tužbu Vrhovnom sudu SAD tvrdeći da bi glasanje u korist Bajdena u Džordžiji, Mičigenu, Pensilvaniji i Viskonsinu trebalo da bude poništeno zbog nepravilnosti.

Tramp je pozdravio tužbu, rekavši da je pokazala "hrabrost i sjaj".

Državni pravobranioci u četiri države koje je Pakton napao, različito su njegovu tužbu nazivali "reklamnim trikom", "cirkusom" i "zaista sramnom".

Povezani članci

XS
SM
MD
LG