Linkovi

Zvaničnici Džordžije odbacili Trampove tvrdnje o izbornoj prevari


Predsednik Donald Tramp na mitingu sa republikanskim senatorima Dejvidom Perdjuom i Keli Lefler u Valdosti u Džordžiji, 5. decembra 2020.

Zvaničnici Džordžije u nedelju su odbacili tvrdnje predsednika Donalda Trampa da je demokratski kandidat Džo Bajden pobedio u toj američkoj državi zahvaljujući izbornoj prevari i poručili da novoizabrani predsednik ima pravo na 16 elektorskih glasova koliko pripada Džordžiji.

Glavni izborni zvaničnik Džordžije Bred Rafensperger rekao je za televizijsku mrežu "ABC" da je, kao konzervativni republikanac" razočaran što je Tramp izgubio u toj državi, ali da su ljudi "iskazali svoj stav" i da "ne vidimo ništa što bi preokrenulo volju naroda".

Američki predsednik u subotu je u Džordžiji vodio kampanju za dvoje republikanskih senatora koji se takmiče sa demokratama u drugom krugu izbora koji će odlučiti koja će partija imati kontrolu nad Senatom, ali je uglavnom ponovio svoje tvrdnje o izbornoj krađi.

"Znate da smo pobedili u Džordžiji, samo da se razumemo", poručio je Tramp velikoj masi građana na svom prvom postizbornom mitingu. Mali broj njih je nosio maske.

Tramp je nastavio da iznosi nedokazane tvrdnje o krađi izbora, ali je takođe upozorio birače da bi bila greška da ne glasaju u drugom krugu izbora za Senat, 5. januara. ​“Ako im dozvolite da ponovo ukradu Džordžiju, nikada nećete moći da se pogledate u ogledalo", izjavio je predsednik na skupu u mestu Valdosta.

"Varali su i namestili naše predsedničke izbore ali mi ćemo ipak pobediti. A pokušaće da nameste i ove izbore", poručio je Tramp masi građana koji su skandirali "Volimo te" i "Još četiri godine!"

Nekoliko sati pre polaska u Džordžiju, predsednik je nazvao republikanskog guvernera Brajana Kempa, tražeći da sazove specijalnu sednicu državne skupštine na kojoj će se poništiti izborni rezultati i imenovati elektori koji bi podržali njega, umesto Džoa Bajdena, objavio je Vašington Post.

Guverner je odbio, prema izvorima u Džordžiji i Beloj kući, koji su želeli da ostanu anonimni, prenela je agencija AP.

Zamenik guvernera Džordžije, republikanac Džef Dankan rekao je u nedelju za kablovsku mrežu "CNN" da "apsolutno" veruje da Kemp neće pristati na Trampov zahtev da ubedi članove države skupštine da ponište Bajdenovu. pobedu.

Prema Kempovom tvitu, Tramp mu je takođe naredio da traži reviziju potpisa na glasovima poštom u svojoj državi, za šta guverner nema ovlašćenje jer ne može da se meša u izborni proces u ime predsednika.

Tramp je ranije ove nedelje kritikovao Kempa što nije reagovao da "poništi" potvrdu Bajdenove pobede od strane državnog sekretara Breda Rafenspergera. Tramp je u utorak na Tviteru napisao da je republikanski guverner dozvolio Džordžiji da bude "prevarena."

Neki republikanci su brinuli da će predsednikov postizborni pokušaj da dovede u pitanje regularnost izbora navesti neke od njegovih pristalica da ne izađu na drugi krug izbora u Džordžiji.

Republikanskoj partiji je potrebno još jedno mesto da bi sačuvala svoju većinu u američkom Senatu. Republikanski senator Dejvid Perdju mora da pobedi Džona Osofa u drugom krugu izbora 5. januara, dok republikanska senatorka Keli Lefler mora da pobedi Rafaela Vornoka koji joj je ozbiljan protivnik. Ako republikanci izgube obe trke, i dođe do situacije 50-50 u Senatu, demokratska potpredsednica Kamala Haris bi bila odlučujući glas.

Bajden je pobedio u Džordžiji sa razlikom manjom od 12.000. U toj državi je ukupno glasalo oko 5 miliona ljudi. Međutim, Trampov izborni štab saopštio je da je u petak podneo tužbu u Džordžiji sa zahtevom da se ponište izborni rezultati u toj državi.

Trampov tim je podneo na desetine sličnih tužbi u različitim državama, od kojih je velika većina odbačena. U trenutku kada je predsednikov štab podneo tužbu u Džordžiji u petak, njegove žalbe su odbačene na sudovima u Mičigenu i Nevadi

Tužba u Džordžiji je najnoviji pravni pokušaj da se poništi Bajdenova pobeda nad Trampom. Republikanski izborni štab je najavio da će tužba sadržati potpisana svedočenja birača iz Džordžije koji tvrde da je došlo do izbornih prevara. Međutim, izborni zvaničnici Džordžije, među kojima je i njen državni sekretar, nekoliko puta su rekli da nisu pronašli nikakve dokaze ozbiljnijih neregularnosti.

Trampov sekretar za pravosuđe, Vilijam Bar, rekao je ranije ove nedelje da do sada "nismo videli prevare na nivou koji je mogao da utiče da dođe do drugačijeg ishoda izbora."

Bajdenova tesna pobeda u Džordžiji, gde je ponovno brojanje glasova koje je tražila Trampova kampanja pokazlo da je Bajden pobedio za 11.769 glasova, znači da bi svaka dodatna podrška koju Tramp može da pridobije u toj državi mogla da poveća šanse za pobedu Perdjua i Lefler.

Republikanska kandidatkinja za Senat Keli Lefler učestvuje u drugom krugu izbora za Senat 5. januara.
Republikanska kandidatkinja za Senat Keli Lefler učestvuje u drugom krugu izbora za Senat 5. januara.

Neke republikance, međutim, brine da bi Trampovo pojavljivanje u Džordžiji moglo da obeshrabri neke birače u drugom krugu.

“Trampovi komentari nanose štetu republikanskom brendu", izjavio je republikanski donator Den Eberhart za Asosijejted Pres. Ocenio je da se Tramp ponaša "nesportski" umesto da radi na tome da pomogne republikancima da sačuvaju kontrolu u Senatu.

Alan Abramovic, profesor političkih nauka na univerzitetu Emori u Atlanti, u Džordžiji, kaže da Trampovi napadi na integritet državnih izbora smanjuju šanse Perdjua i Lefler da pobede u drugom krugu.

“Što više Tramp priča o predsedničkim izborima i kritikuje način na koji su održani u ovoj državi, to predstavlja veći problem za kandidate za Senat, i veća je verovatnoća da će on smanjiti entuzijazam određenog broja birača", izjavio je Abramovic u intervjuu za Rojters.

Međutim, visoki savetnik lidera republikanaca u Senatu Miča Mekonela, Džoš Holms, rekao je za AP da republikanci "nisu videli nikakve dokaze smanjenog entuzijazma u trkama za Senat."

Potpredsednik Majk Pens takođe vodi kampanju u ime republikanskih senator u Džordžiji. Pens je održao miting u Savani u petak a dočekale su ga pristalice koje su skandirale: "zaustavite krađu."

Dok je bivši demokratski predsednik Barak Obama u petak bio domaćin virtuelnog skupa sa Osofom i Vornokom u petak, Bajden je rekao da će otputovati u Džordžiju da vodi kampanju za demokratske kandidate ali nije naveo konkretan datum kada će to učiniti.

Dan pre Trampove posete Džordžiji, Kalifornija je sertifikovala Bajdenovu pobedu u toj državi, što mu je, i u procesu potvrda, donelo više od 270 glasova u Elektorskom koledžu, potrebnih da bi postao predsednik. Elektori se sastaju u svakoj državi 14. decembra da bi glasali. 6. januara, novoizabrani Kongres će zvanično prebrojati glasove elektora i formalno imenovati predsednika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG