Linkovi

Vučić u UN: Srbija neće pristati na poniženja


Aleksandar Vučić tokom virtuelnog obraćanja delegatima Generalne skupštine UN (Foto: webtv.un.org)
Aleksandar Vučić tokom virtuelnog obraćanja delegatima Generalne skupštine UN (Foto: webtv.un.org)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je na generalnoj debati 75. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. On je naglasio ulogu Ujedinjenih nacija u međunarodnim odnosima, važnost striktnog pridržavanja principa navedenih u Povelji UN, a govorio je i o borbi protiv koronavirusa kroz multilateralnu akciju.

"Suverena jednakost država, odricanje od upotrebe sile, nemešanje u unutrašnje stvari drugih država, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, mirno rešavanje sporova i uvažavanje različitosti, principi su čija aktuelnost nikada nije, niti sme biti dovedena u pitanje", istakao je Vučić.

U obraćanju svetskim liderima putem video-linka, predsednik Vučić naveo je da se Srbija suočava sa problemom očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije, "odnosno naporima da se i pored svih prepreka reši pitanje naše autonomne pokrajine Kosova i Metohije".

"Na tom putu, bili smo i bićemo suočeni sa brojnim pritiscima, jer je Srbija na raskršću puteva na kojima se sudaraju različiti politički interesi. Verujemo da će posle dugog i teškog dijaloga moći da se dođe do rešenja, ali budite uvereni da Srbija nikada neće pristati na poniženja. Za nas nije prihvatljivo bilo šta što nije kompromis. A kompromisom obe strane moraju biti podjednako zadovoljne ili nezadovoljne".

Kako je naveo Vučić, upravo je nedavna obnova dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU, posle skoro dve godine zastoja, prvi korak na tom putu. On dodaje da je veliki iskorak i nedavno potpisivanje sporazuma u Vašingtonu o normalizaciji ekonomskih odnosa, koji uključuje niz ekonomskih i infrastrukturnih projekata"

"Koristim ovu priliku da istaknem i pohvalim veoma konstruktivnu i važnu ulogu koju je u postizanju sporazuma imala administracija predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, što je važan signal njene posvećenosti pronalaženju trajnog i održivog rešenja za ovo važno pitanje".

Vučić dodaje da veruje da je dogovor između Srba i Albanaca ključ za stabilnost regiona.

"Republika Srbija ostaje posvećena nalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i da politikom mira i saradnje gradi zajedničku budućnost".

"Pandemija uzdrmala najjače zemlje, Srbija ostala stabilna"

U virtuelnom obraćanju Generalnoj skupštini UN, Vučić je istakao značaj mulitateralne saradnje i zajedničkog delovanja u borbi protiv Kovida 19.

"Srbija se i sama suočava sa problemima u borbi protiv ove bolesti, koja je izazvala tektonske promene u svetu i primila je pomoć prijateljskih država kada joj je to bilo najpotrebnije, na čemu im ovom prilikom još jednom zahvaljujemo. Takođe želim da zahvalim našim evropskim partnerima, našim kineskim prijateljima, kao i našim ruskim prijateljima", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da je Srbija pokazala solidarnost i pomogla drugim državama, te će i nastaviti da pruža pomoć onima kojima je to najpotrebnije. On je zahvalio i na pomoći koju su pružile Ujedinjene nacije i Svetska zdravstvena organizacija u borbi protiv pandemije i dodao da će Srbija nastaviti da pruža podršku Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, kao i Savezu za inovativne spremnosti za epidemiju (CEPI) kao vodećem akteru na polju vakcinacije.

"Iako je pandemija uzdrmala i najjače svetske ekonomije, moram da naglasim da je Srbija uspela održi stabilan budžet, kao i kompletan fiskalni i monetarni sistem koji je u potpunosti pripremljen da izdrži mere pomoći privredi otvoren je za potencijalne investicione planove".

On je dodao da su uloženi veliki napori za opstanak ekonomije, prevashodno zahvaljujući disciplinovanom i odgovornom vođenju javnih finansija. Vučić je istakao da uprkos efektima krize, ima jake razloge da veruje da će do kraja godine Srbija ostati među najstabilnijim ekonomijama u Evropi.

"Mi nismo bogata zemlja, ali želim da kažem da nismo ni siromašna, te da se nadamo da ćemo do kraja ove godine imati najveću stopu rasta u čitavoj Evropi. Do sada, odnosno u prvih šest meseci ove godine, postali smo prva zemlja tj. zemlja sa najvećom stopom rasta, a nadam se da ćemo biti u stanju da nastavimo tim putem", izjavio je predsednik Srbije.

"Ponosni na prijateljstva sa SAD, Rusijom i Kinom"

Govoreći na virtuelnom zasedanju Generalne skupštine UN, Aleksandar Vučić naveo je da je spoljnopolitički pritoritet Srbije punopravno članstvo u Evropskoj uniji, što - kako dodaje - ne isključuje razvoj saradnje i produbljivanje odnosa sa državama svih regiona.

"Negujemo partnerske odnose sa državama Zapada, uključujući sve intenzivniju saradnju sa SAD, ali istovremeno se ponosimo izvanrednim odnosima sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom. I kao što svi možete da vidite, mi to ne krijemo, već smo izuzetno ponosni na naša prijateljstva. Saradnja sa prijateljskim afričkim, azijsko-pacifičkim i južnoameričkim zemljama, takođe je u fokusu našeg spoljnopolitičkog delovanja", naveo je Vučić.

On je dodao da je Srbija posvećena očuvanju regionalne stabilnosti i jačanju saradnje u svim oblastima, budući da to doprinosi procesu pomirenja, bližem povezivanju i razvoju i služi na dobrobit građana celog regiona.

"Svesni smo ozbiljnosti i složenosti problema u odnosima sa nekim od naših suseda i opredeljeni smo da ih rešavamo isključivo dijalogom, uzimajući u obzir interese svih zainteresovanih strana", navodi predsednik Srbije.

On dodaje da Srbija nastoji da poseban akcenat stavi na razvoj ekonomske saradnje i stvaranje povoljnije investicione klime u regionu zapadnog Balkana. Podsetio je da je na jesen 2019. godine sa premijerima Severne Makedonije i Albanije Zoranom Zaevom i Edijem Ramom pokrenuo inicijativu za olakšavanje slobode kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala, kao i za mnogo bližu saradnju između tri zemlje. Iskoristio je priliku da ponovo pozove i druge zainteresovane strane Zapadnog Balkana da joj se priključe.

Predsednik Vučić smatra da je tokom pandemije pokazan visok nivo uzajamne solidarnosti u regionu.

"Korisnom se pokazala odluka o uspostavljanju 'Zelenih koridora' u našem regionu, što je omogućilo nesmetan transport pomoći, bez zastoja na graničnim i administrativnim prelazima", dodao je predsednik Srbije.

UN i bombrardovanje Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da predstavnici Srbije aktivno su angažovani u mirovnim misijama UN i EU, nastavljajući tradiciju učešća Jugoslavije u mirovnim operacijama UN, započetu 1956. godine. Dodao je da će Srbija nastaviti da pruža doprinos u borbi protiv terorizma kroz punu implementaciju Globalne strategije UN za borbu protiv terorizma i relevantnih rezolucija SB UN.

On je istakao da bi Povelja Ujedinjenih nacija trebalo da predstavlja „Ustav“ savremene međunarodne zajednice, zbirku osnovnih principa i načela kojima se regulišu međunarodni odnosi i procesi u međunarodnoj zajednici i od kojih se ne sme odstupati.

"Nažalost, na samom kraju 20. veka, u mojoj zemlji smo bili svedoci i žrtve pribegavanja jednostranim merama i akcijama koje podrivaju i dovode u pitanje efikasnost multilateralizma i međunarodnih mehanizama saradnje, ali i samog međunarodnog prava. Tadašnja Savezna Republika Jugoslavija bila je bombardovana bez saglasnosti Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, čime je na najgrublji način prekršena Povelja UN".

On je dodao da je nakon toga, "jednostranim aktom kojim su privremene institucije u Prištini proglasile nezavisnost tzv. Kosova, prekršena rezolucija SB UN 1244 i ozbiljno ugrožena stabilnost Republike Srbije, ali i čitavog regiona".

Nezavisnost Kosova priznalo je oko stotinu država članica Ujedinjenih nacija - uključujući i Sjedinjene Države. Nezavisnost Kosova ne priznaju Rusija i Kina, kao i pet članica Evropske unije: Slovačka, Kipar, Grčka, Rumunija i Španija.

Na kraju govora Vučić je dodao da Srbija prezire svaki vid nasilja, da želi mir i prosperitet, i sebi i celom čovečanstvu.

"Srbija želi mir za svoj region", zaključio je Vučić.

XS
SM
MD
LG