Linkovi

Zvaničnik PKS: Dolaskom DFC-a u Beograd, Vašington "spušta sidro" u regionu


Logo Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC)
Logo Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC)

Izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boler najavio je dolazak delegacije na visokom nivou u Beograd u cilju otvaranja kancelarije. Stručnjak PKS-a za Glas Amerike kažu da je to događaj od izuzetnog strateškog značaja i da Sjedinjene Države njime "bacaju sidro" u regionu nasuprot kineskom ekonomskom uplivu.

U dva identična tvita, na srpskom i albanskom jeziku, Adam Boler prošlonedeljne razgovore Beograda i Prištine u Vašingtonu nazvao istorijskim i najavio dolazak visoke delegacije DFC 21. septembra u Beograd.

U poruci je takođe potvrdio da će DFC otvoriti kancelariju, kako bi otpočela sa projektima ključnim za ekonomsku normalizaciju između Beograda i Prištine, dogovorenu na sastanku u Beloj kući.

Nenad Đurđević, savetnik predsednika Privredne komore Srbije, u izjavi za Glas Amerike poredi dolazak DFC-a sa "jednom vrstom sidra" koje će ukotviti Sjedinjene Države u regionu preko strateških projekata koje su važni i za SAD, i za države u kojima se sprovode.

Strateški potez Vašingtona

Dolazak DFC-a u Srbiju, a i u region, kaže Đurđević - pojašnjavajući da bi kancelarija u Beogradu trebalo da bude regionalnog karaktera - "jedan je vrlo važan strateški potez Vašingtona, koji će će imati strateške posledice po Srbiju i Zapadni Balkan, jer će otvoriti poptuno drugačije mogućnosti finansiranja i podrške SAD projektima koji su strateški i na taj način će potencijalno dodatno vezati Zapadni Balkan i Srbiju ka evroatlanskim integracijama i Sjedinjenim Državama".

Nenad Đurđević, savetnik predsednika Privredne komore Srbije (Foto: Privatna arhiva)
Nenad Đurđević, savetnik predsednika Privredne komore Srbije (Foto: Privatna arhiva)

U sporazumu iz Vašingona, kaže on, izlistano je nekoliko zanimljivih projekata koji se tiču i Srbije i regiona i "kroz njih vidimo razmišljanje SAD kako bi mogli da budu neka vrsta takmaca kineskim projektima koji su vezani za 'Jedan pojas, jedan put'", kaže Đurđević.

Ova aktivnost DFC-a, nastavlja on, otvara novo polje u kome SAD, kao i njihovi evrpski partneri, otvraraju prostor.

"Dakle, otvara se prostor koji je ne samo ekonomski strateški bitan, već i politički bitan jer može pozitivno da utiče na orijentaciju ovih zemalja ka evroatlantskim integracijama".

Fokus i na privatne firme, korišćenje tehnologije...

Đurđević podseća da DFC po svom portforilu podržava uglavnom velike strateške odluke, u oblasti infrastrukture - "što se ne odnosi samo na puteve i pruge, već i na energetiku, što je veoma važno" - a podržava i privatni sektor kroz projekte.

"To je njima glavni fokus, podrška privatnom sektoru u projektima koji mogu da donesu profit svima i koji mogu da uvećaju vrednost samog projekta od početka i da tako budu zanimljivi za dalje investiranje pre svega američkih, a i drugih finansijskih fondova", kaže Đurđević.

Kao veoma strateški važno, on navodi da se kroz takav pristup državama i privatnim kompanijama otvara mogućnost korišćenja američke tehnologije kroz te projekte, kao i američkog "nouhau", "što je dodatna vrednst u odnosu na dosadašnje standardne razvojne projekte koje smo do sada imali a koji imaju neku komponentu 'grantovskog tipa'".

Dolazak DFC-a deo dogovora iz Vašingtona

Podsetimo, tokom posete najviših predstavnika Beograda i Prištine Beloj kući i potpisivanja sporazuma, članovi srpske delegacije ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privedne komore Srbije Marko Čadež sastali se sa Adamom Bolerom.

Mali je tada objavio na Istagramu da je dogovorena poseba Bolera Beogradu, kako bi kancelarija DFC-a počela sa radom u Srbiji.

Izvršni potpredsednik Atlanskog saveta Dejmon Vilson izjavio je za Glas Amerike, nekoliko nedelja pre sastanka u Beloj kući, da obe strane u Vašingtonu mogu da dobiju mnogo.

"Ako postoji sporazum, možemo da napravimo strateško partnerstvo sa Srbijom, ako postoji sporazum, možda Razvojna finansijska korporacija (DFC) može da odvoji novac za programe pomirenja i ekonomskog razvoja, ima dobrih motiva i nadam se da lideri imaju hrabrosti", rekao je tada Vilson.

Vilson je objasnio da DFC "za razliku od, na primer kineskih investicija - koje su često povezane sa državom, državnim bankama i državnim garancijama, često i kineskim radnicima - DFC ima pristup da obezbedi fondove da podrži privatni sektor".

XS
SM
MD
LG