Linkovi

SZO: Kovid-19 pokazao potrebu za UN više od bilo koje krize od Drugog svetskog rata


Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus na konferenciji za novinare u Ženevi, 3. jula 2020.
Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus na konferenciji za novinare u Ženevi, 3. jula 2020.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije izjavio je da nijedna kriza od Drugog svetskog rata nije jasnije pokazala potrebu za Ujedinjenim nacijama od pandemije Kovida-19, bolesti koju izaziva koronavirus.

Dr. Tedros Adhanom Gebrejesus govorio je o 75. godišnjici Ujedinjenih nacija kao i početku Generalne skupštine UN ove nedelje, na početku redovnog brifinga u sedištu SZO u Ženevi.

Tedros je rekao da SZO, kao "ponosna članica porodice UN" ima tri ključne poruke za članice svetske organizacije.

"Prvo, pandemija mora da nas motiviše da udvostručimo način da ostvarimo Ciljeve održivog razvoja, umesto da postane izgovor što ne ih ne ispunjavamo. Drugo, moramo da se odmah pripremimo za sledeću pandemiju. I treće - moramo da pomerimo nebo i zemlju da bismo obezbedili jednaki pristup dijagnostici, lekovima i vakcinama", poručio je generalni direktor SZO.

Tedros je rekao da je od samog početka, SZO posvećena globalnim naporima da se razviju vakcina protiv Kovida-19 i drugi tretmani. Za te napore, ključno je partnerstvo sa Globalnom alijansom za vakcine, GAVI, da bi se uspostavila zajednička institucija za globalni pristup vakcini protiv Kovida 19 (COVAX), koja bi obezbedila jednaki pristup svim vakcinama za Kovid-19 ili metodama lečenje koje će možda biti razvijene.

Prema Univerzitetu Džons Hopkins, koji prati globalnu pandemiju koronavirusa, inficiran je više od 31 milion ljudi a više od 961.000 je umrlo. SAD vode u svetu sa više od 6,8 miliona infekcija i blizu 200.000 smrtnih slučajeva.

Za to vreme, skoro polovina Amerikanaca, ili 49%, kaže da sigurno ilii verovatno ne bi primili vakcinu za koronavirus da je dostupna danas, dok je 51% reklo da bi uzeli vakcinu čim bude dostupna, pokazala je studija Istraživačkog centra Pju sprovedena ranije ovog meseca. Oni koji naginju odbijanju vakcine pozivali su se na moguće sporedne efekte.

Predsednik Donald Tramp prošlog meseca je najavio da će SAD imati vakcinu za koronavirus "pre kraja godine ili možda ranije". Eksperti kažu da su ponekad potrebne decenije da se razvije, testira i dokaže da je vakcina bezbedna pre nego što se da pacijentima. Međutim, postoje velike nade da će se udruženim međunarodnim naporima efikasna vakcina proizvesti u nekom trenutku tokom sledeće godine.

Tedros kaže da je skoro 200 potencijalnih vakcina za Kovid-19 trenutno u fazi kliničkog ili predkliničkog testiranja, kroz zajedničke napore.

"Cilj nam je da do kraja 2021. imamo dve milijarde doza vakcine", rekao je .

Generalni direktor SZO primetio je da je u razvoj vakcine do sada uloženo 3 milijarde dolara, ali da je potrebno odmah izdvojiti 15 milijardi da bi se ostalo na pravom putu.

Prema njegovim rečima, investiranje u Covax ima smisla, pošto će pomoći da se "pandemija stavi pod kontrolu, spasu životi, ubrza ekonomski oporavak i osigura da je trka do vakcine kolaboracija a ne takmičenje. Ovo nije humanitarna pomoć, ovo je u najboljem interesu svake zemlje".

SZO je u ponedeljak objavila da se 64 vodećih svetskih ekonomija sada pridružilo Covax-u, a još 38 ekonomija nagoveštava da će se pridružiti narednih dana.

XS
SM
MD
LG