Linkovi

Vučić: Vojna neutralnost stvarna, ne samo na papiru


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na promociji kadeta Vojske Srbije
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na promociji kadeta Vojske Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na svečanoj promociji kadeta Vojne akademije da će Vojska Srbije "štititi vojnu neutralnost Srbije, ne samo na papiru, nego stvarnu".

"Odgovorićemo svakom ko se drzne i zato ćemo je ljubomorno čuvati", rekao je Vučić i podsetio da je Vojska Srbije institucija u koju građani imaju najveće poverenje.

Predsednik Srbije je u obraćanju kadetima kazao da "njihov posao nije da rade za bilo koga drugog osim za svoju zemlju", i rekao da će imati "mnogo poziva sa svih strana, dobronamernih i nedobronamernih" kojima će pripadnike vojske hteti da svrstaju na "neku drugu stranu".

On je rekao da Vojska "u miru čuva interese zemlje", te da "ako neko pokuša agresiju na Srbiju, to nikada neće biti uspešno".

Ministarstvo odbrane Srbije je pre nekoliko dana saopštilo da vojska suspenduje učešće u vežbama sa svim partnerima u narednih nekoliko meseci zbog "pritisaka iz EU".

Toj odluci je prethodila najava zajedničke vojne vežbe "Slovensko bratstvo" u Belorusiji, koja je poćela 10. septembra, a na kojoj već godinama učestvuju vojske Belorusije, Rusije i Srbije.

Beograd se 11. avgusta pridružio Deklaraciji EU o Belorusiji, kojom se izbori u toj zemlji proglašavaju nedemokratskim i osuđuje postupanje režima Aleksandra Lukašenka prema demonstrantima koji traže njegovu ostavku.

U Evropskoj komisiji su, povodom otkazivanja učešća Srbije u vojnoj vežbi u Belorusiji, rekli da se od Srbije očekuje da spoljnu politiku uskladi sa evropskom, budući da je tu obavezu preuzela na putu a EU.


XS
SM
MD
LG