Linkovi

"Krajnje vreme da se dijalog privede kraju"


Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak
Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak

Specijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak napisao je na Tviteru u sredu, povodom desetogodišnjice dijaloga u Briselu, da je "krajnje vreme da se uspešno privede kraju."

"Danas se obeležava 10 godina otkako je Generalna skupština UN potvrdila spremnost EU da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine. Krajnje je vreme da ga uspešno privedemo kraju", napisao je Lajčak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič i premijer Kosova Avdulah Hoti sastali su se 7. septembra u Briselu i razgovarali o pitanjima imovine i Zajednice srpskih opština.

Nakon tog sastanka, Miroslav Lajčak je rekao da su Vučić i Hoti potvrdili posvećenost evrointegracijama i dijalogu koji vodi EU i da je postignut napredak ka sveobuhvatnom sporazumu.

"Prvi put razgovarali o aranžmanima u vezi s manjinskim zajednicama, međusobnim potraživanjama i imovini, u okviru puta ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbiji", rekao je Lajčak.

Dijalog Srbije i Kosova biće nastavljen u Briselu sledeće nedelje, a krajem septembra očekuje se ponovni susret na visokom, političkom nivou.

Predstavnici Srbije i Kosova su prethodno u Vašingtonu, odvojeno, sa SAD razmenili pisma o namerama o ekonomskoj i političkoj saradnji, a kako su saopštili u zajedničkoj izjavi u Brisel "nedavno dogovoreni dokumenti u Vašingtonu, nadovezujući se na prethodne obaveze koje su dve strane preuzele u vezi sa dijalogom, mogli bi pružiti koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa".

XS
SM
MD
LG