Linkovi

Novi ambasador Izraela u Srbiji pozdravio dogovor iz Vašingtona


Novi ambasador Izraela u Srbiji i predsednik Srbije prilikom predaje akreditivnih pisama (izvor: predsednik.rs)
Novi ambasador Izraela u Srbiji i predsednik Srbije prilikom predaje akreditivnih pisama (izvor: predsednik.rs)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je akdreditivna pisma novog ambasadora Izraela u Srbiji Jahela Vilana, koji mu je, kako se navodi u saopštenju iz Predsedništva, preneo pozdrave izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Kako se navodi u saopštenju, Vučić je izrazio zadovoljstvo nedavnim razgovorom sa Netanjahuom i njegovim shvatanjem stavova Srbije i poručio da podržava uspostavljanje trajnog mira na Bliskom istoku.

Novi izraelski ambasador je obavestio predsednika da je Srbija od danas na "zelenoj listi" Izraela, što znači da građani koji putuju u tu zemlju ne moraju da idu u karantin.

Ambasador Vilan je preneo da prati angažman Vučića na uspostavljanju bližih veza sa Izraelom i pozdravio je rezultate dogovora iz Vašingtona.

Jedna od tačaka u pismu o namerama koje su Srbija i SAD razmenile u Vašingtonu 4. septembra je i obaveza Srbije da do jula 2021. premesti svoju ambasadu u Jerusalim, u kojem su još samo ambasade SAD i Gvatemale, dok su ostale u Tel Avivu.

Vučič i Vilan su, kako se navodi, rekli da se nadaju da će u narednim godinama više izraelskih investitora ulagati na srpskom tržištu, a da će tome doprineti i otvaranje kancelarije Privredne komore Srbije u Jerusalimu.

"Palestina sa zabrinutošću primila vest o premeštanju ambasade"

Predsednik Srbije se dan ranije, u utorak, sastao i sa ambasadorom Palestine u Srbiji Muhamedom Nabhanom, a tema tog sastanka takođe je bilo premeštanje ambasade Srbije u Jerusalim.

Predsednik Srbije sa ambasadorom Palestine (izvor: predsednik.rs)
Predsednik Srbije sa ambasadorom Palestine (izvor: predsednik.rs)

Kako je navedeno u saopštenju posle tog sastanka, Vučić je obavestio ambasadora o razgovorima u Vašingtonu i poručio da Srbija čuva prijateljstvo sa Palestinom.

Predsednik je zahvalio Palestini na tome što nije priznala nezavisnost Kosova.

Ambasador Muhamed Nabhan je rekao da Palestina ceni Srbiju, sa kojom ima duboke prijateljske odnose, i da je zato sa zabrinutošću primljena vest o mogućem premeštanju ambasade, navodi se u saopštenju iz kabineta Aleksandra Vučića. Nabhan je rekao da je se nada da će stavovi palestinskog naroda biti uvaženi od strane rukovodstva Srbije, u duhu tradicionalnog prijateljstva.

Vučić i Nabhan su se dogovrili da Srbija i Palestina nastave sa formiranjem Mešovitog komiteta za saradnju.

XS
SM
MD
LG