Linkovi

Srbija i Kosovo u Briselu o imovini i manjinskim zajednicama


Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak (Foto: Reuters/Johanna Geron)
Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak (Foto: Reuters/Johanna Geron)

Pregovori Srbije i Kosova na tehničkom nivou biće nastavljeni u četvrtak u Briselu, najavljeno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pred najavljeni sastanak eksperstskih timova oglasio se i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i na Tviteru najavio da će se na sutrašnjem sastanku razgovarati o pitanjima imovine i manjinskih zajednica.

"Predsednik Vučić i premijer Hoti su se saglasili da njihovi pregovarači nastave razgovore o međusobnim imovinskim potraživanjima i manjinskim zajednicama. Obe teme su veoma kompleksne. Zato će se o finansijskim potraživanjima razgovarati sutra, a o manjinskim zajednicama u narednim danima", napisao je Lajčak.

Miroslav Lajčak je 9. septembra, na desetogodišnjicu otkako je EU preuzela da vodi dijalog, napisao da je "krajnje vreme da se on privede kraju".

Sastanku tehničkih timova 17. septembra u Briselu, prethodio je sastanak političkih predstavnika, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija u Briselu, kada su se usaglasili da naredne teme razgovora budu Zajednica srpskih opština i međusobna imovinska potraživanja, kao i da rade na sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa.

Prethodno su Vučić i Hoti, odvojeno, sa SAD razmenili pisma o namerama o saradnji uglavnom u oblasti ekonomije, a u Briselu su dvojica zvaničnika poručila da će sporazum iz Vašingtona doprineti normalizaciji odnosa.

XS
SM
MD
LG