Linkovi

Analitičari: Ko god bude činio vlast - odgovornost za Kosovo na naprednjacima i Vučiću


Ceremonija potpisivanja sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova - uz posredstvo predsednika SAD-a Donalda Trampa. (Foto: AP/Evan Vucci)
Ceremonija potpisivanja sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova - uz posredstvo predsednika SAD-a Donalda Trampa. (Foto: AP/Evan Vucci)

Srbija još nema vladu, niti je konstituisana većina u Skupštini. Prošli su do sada svi najavljeni rokovi za to, kao i sastanci u Vašingtonu i Briselu čiji se ishod čekao za formiranje Vlade.

U međuvremenu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, po povratku iz Brisela, najavio da će pred Skupštinom govoriti o pregovorima o Kosovu. Da li će Vučiću, koji ima apsolutnu većinu u parlamentu, biti potrebni partneri da podeli odgovornost za eventualne teške odluke?

Hoće li Vučić podeliti odgovornost za Kosovo?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

U Skupštini Srbije je 3. avgusta započeto konstituisanje parlamenta - potvrđeni su mandati poslanicima, ali se ne zna ko će biti predsednik, niti ko će uz SNS činiti vladajuću koaliciju, i da li će uopšte biti opozicije. Ipak, predsednik je najavio da će o Kosovu govoriti u Skupštini, čim se formira Vlada.

Po mišljenju Dušana Spasojevića sa Fakulteta političkih nauka najava da će se govoriti o Kosovu u Skupštini je samo ispunjavanje formalne obaveze.

"Već smo imali situacije kada se vodila debata o tome u skupštini, a pošto je skupština sigurna kuća za predsednika onda ne očekujem nikakve posebno važne događaje i iznenađenja osim pokazivanja podrške predsedniku", ukazuje Spasojević.

Dragan Janjić, glavni urednik agencije Beta smatra da je potpuno irelevantno koja će Skupština o tome raspravljati jer se to radi post festum.

"U slučajevima sporazuma koji potencijalno donose promene spoljne politike je bilo uobičajeno da se vodi neka javna rasprava i da se o detaljima i pravcima u kojima će se ići raspravlja na Skupštini. Kad to već jednom bude urađeno prilično je kasno da se raspravlja u Skupštini jer su potpisi koji su postavljeni već obavezuju", smatra Janjić.

Nakon najnovijeg razvoja događaja, u javnosti u Srbiji se sve češće postavlja pitanje da li bi zbog već potpisanih dokumenta u Vašingtonu i potencijalnih dogovora o Kosovu u Briselu, Aleksandru Vučiću bilo potrebno da podeli i disperzuje političku odgovornost sa potencijalnim koalicionim partnerima - Dačićevim SPS-om i SPAS-om Aleksandra Šapića?

Donald Tramp o sporazumu koji su potpisali Srbija i Kosovo
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Sagovornici Glasa Amerike slažu se u oceni da je Vučiću i SNS-u gotovo nemoguće da izbegnu odgovornost.

"SNS ima više od 180 poslanika, veliku većinu i sve ključne odluke donosi SNS, odnosno Aleksandar Vučić i odgovornost za te ključne odluke ide na njih. Mislim da nikakva vrsta egzibicije i uvođenja drugih ljudi koji mogu da potpišu nekakav sporazum, ne mogu da promene tu situaciju", kaže Spasojević.

"Zna se ko je većina i to se naprosto ne može disperzovati. Vlada je, ako se ne varam, donela neku rezoluciju ili deklaraciju kojom podržava buduća nastojanja predsednika. Međutim, tu nema nikakvih detalja, nema ništa o sporazumu, nema ništa o suštini, nema ništa da li smo mi uzeli pravi pravac, da li nismo", dodaje Dragan Janjić.

Na pitanje kada bi predsednik mogao da izađe sa nečim konkretnim pred Skupštinu, Dušan Spasojević u izjavi za Glas Amerike ocenjuje da se to neće desiti pre nekog konkretnijeg dogovora, pre svega u Briselu, ali i dok se ne završe američki izbori.

"Ako Tramp pobedi, imaćemo nešto na tragu ovoga što smo do sada videli. Ako pobedi Bajden čini mi se da ćemo za nekoliko meseci, kada preuzme vlast, videti situaciju koja više liči na 2012. godinu. A to je pritisak i SAD i EU da Srbija prizna Kosovo. I onda ćemo se vratiti na one dileme koje je imao Boris Tadić pre nego što je sišao s vlasti", ukazuje Spasojević.

U ovom trenutku, kako na kraju ocenjuje Dragan Janjić, Srbija je potkopala Rezoluciju 1244 na kojoj zasniva svoju spoljnu politiku i okrenula svoj brod prema Zapadu.

"Potkopano je tako što je sporazumom potpisano da će se donositi neke mere koje ne odgovaraju Kini i Rusiji, a Kina i Rusija su te koje u Savetu Bezbednosti UN glasaju za sporazum. Osim toga, potpisano je nešto što deklariše nameru da se premesti ambasada u Izraelu u Jerusalim, čime se krši druga rezolucija SB. A onaj ko krši rezoluciju SB ne može baš da računa da će svi da poštuju i brane njegovu rezoluciju", podvlači Janjić.

Ako računa da je rok za formiranje Vlade 90 dana od konstituisanja Skupštine, onda rok za to ističe uoči američkih izbora 3. novembra. Formiranju nove vlade i izboru rukovodstva skupštine prethodiće Predsedništvo i Glavni odbor SNS, ali Glas Amerike u toj stranci nije dobio odgovor na pitanje kada je to planirano.

XS
SM
MD
LG