Linkovi

Vučić i Putin o Kosovu, razgovorima u Vašingtonu i Briselu


Putin i Vučić na paradi povodom Dana pobede u Moskvi, 2018.
Putin i Vučić na paradi povodom Dana pobede u Moskvi, 2018.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i obavesto ga o razgovorima u Vašingtonu i Briselu, saopštila je pres služba predsednika Srbije, kao i Kremlj.

Kako se navodi u saopštenju iz Vučićevog kabineta, dvojica predsednika razgovarala su o situaciji na Balkanu i aktuelnim pitnjima strateškog srpsko ruskog partnerstva, a potvrdili su da su dve zemlje iskreni prijatelji.

Aleksandar Vućić je Putinu preneo zahvalnost zbog nepromenjive podrške Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, navodi se u saopštenju predsednika Srbije.

Iz Kremlja je saopšteno da su razgovori bili fokusirani na rešavanje pitanja Kosova, te da je Putin potvrdio poziciju Rusije o postizanju "izbalansiranog, kompromisnog rešenja koje je prihvatljivo za Beograd i odobreno u Savetu bezbednosti UN".

U saopštenju iz Moskve navodi se i da je Putin naglasio lični doprinos Aleksandra Vučića bilateralnim odnosima i rekao da je spreman da blisko sarađuje sa njim na bilateralnim, regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Predsednik Vučić je, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta, rekao da je Srbija vojno neutralna zemlja, što je Putin pozdravio.

"Bez obzira na težinu i složenost svoje geopolitičke, vojno-bezbednosne i ekonomske pozicije, Srbija će štititi principe vojne neutralosti i ostaće istinski i korektan partner Ruske Federacije".

Vojske Srbije, Rusije i Belorusije, kako su prenele strane novinske agencije, trebalo je zajedno da učestvuju na trilateralnoj vojnoj vežbi "Slovensko bratstvo" u Belorusiji narednih dana, ali je Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo da otkazuje sve vežbe sa svim partnerima u narednih šest meseci.

Tu odluku je ministar odbrane Aleksandar Vulin,objasnio time da se Srbija nalazi "pod strašnim i nezasluženim pritiskom Evropske unije" i da je od nje traženo da odustane od vežbi sa Belorusijom.

Iz EU nije stigao komentar na te tvrdnje.

XS
SM
MD
LG