Linkovi

Četiri produžetka u Portlandu, nestvarni "tripl-dabl" Jokića i pobeda Blejzersa za vođstvo u seriji


Nikola Jokić poentira preko Demijena Lilarda u drugom poluvremenu treće utakmice polufinala Zapada u Portlandu (Foto: Reuters/Jaime Valdez-USA TODAY Sports)
Nikola Jokić poentira preko Demijena Lilarda u drugom poluvremenu treće utakmice polufinala Zapada u Portlandu (Foto: Reuters/Jaime Valdez-USA TODAY Sports)

Košarkaši Denvera poraženi su trećoj utakmici polufinala Zapadne konferencije NBA plej-ofa u Portlandu - 140:137, posle 68 minuta igre!

Blejzersi i Nagetsi odigrali su utakmicu za istoriju, tek drugu od osnivanja NBA lige u kojoj je pobednik odlučen posle četiri produžetka, prvu još od 1953. godine i duela Filaldelfije i Bostona.

Nikola Jokić je ostvario treći "tripl-dabl" u plej-ofu, a na parketu je proveo neverovatnih 65 minuta, što je rekord u istoriji NBA plej-ofa kada je reč o centrima. Završio je sa 33 poena (9-18, 4-7, 3-5), 18 skokova, 14 asistencija, 2 blokade, jednom ukradenom i 8 izgubljenih lopti. Čak 17 poena, od čega tri trojke, Jokić je ubacio u trećoj četvrtini, kada je praktično sam održao svoj tim u igri.

Pored njega istakli su se Džamal Mari sa 34 poena, Vil Barton sa 22, Pol Milsap sa 17 i 13 skokova i Geri Haris sa 13 poena.

Portland je predvodio Si Džej Mekalum sa 41 poenom, Demijan Lilard je završio sa 28, a Rodni Hud sa 19. Enes Kanter (18 poena, 15 skokova) i Mo Harkles (15 poena, 10 skokova)

Utakmica je bila tvrda, sa mnogo promašaja na obe strane. Portland je češće vodio, ali se Nagetsi nisu predavali, pa se u ušlo u neizvesnu završnicu u regularnom toku. Nagetsi su u jednom trenutku - minijaturom Džamala Marija protiv Enesa Kantera, najpre "dugom" dvojkom, a onda i trojkom u samoj završnici napada - stigli do plus 5 (100:95), ali su se domaći vratili serijom 7:0.

Jokić je asistirao Vilu Bartonu za 102:102, 28 sekundi pre kraja, a kada Portland nije realizovao napad, Denver nije uspeo da uputi šut na koš u ostatku vremena i ušlo se u produžetak.

I u prvih dodatnih pet minuta, dominirale su odbrane, a ovog puta veće šanse za pobedu propustio je Denver, koji je tridesetak sekundi pre kraja imao dva razlike i loptu, izgubio je, i u kontri - iz drugog pokušaja - dozvolio izjednačenje. Pri rezultatu 109:109, Jokić je u poslednoj sekundi promašio trojku za pobedu.

U drugom produžetku, Portland je zahvaljujući Lilardu i Mekalumu stekao pet poena prednosti (116:111), ali je Denver izjednačio preko Bartona i Milsapa (dve asistencije Jokića). Ponovo je Mekalum doneo vođstvo domaćima, Geri Heris izjednačio (118:118), a poslednji napad ovog puta su imali Blejzersi.

Za četiri sekunde, Lilard je uspeo da izbori poziciju za šut za tri poena, ali nije bio precizan.

Srpska košarka i NBA liga - savršen spoj - 2. deo
please wait

No media source currently available

0:00 0:23:37 0:00

Ušlo se u treći produžetak, u kojem je ponovo bio sjajan Si Džej Mekalum, koji je doveo svoj tim do plus 4 (125:121). Jokić ispod koša, Barton i Mari sa četiri slobodna bacanja i Milsep iz okreta, serijom 8:0 doneli su svom timu identičnu prednost, 31 sekund pre kraja. Lilard je sa dva uzastopna polaganja izjednačio 8 sekundi pre kraja, ali je Mari iz loše pozicije promašio trojku iz velike daljine.

U četvrtom produžetku, u glavnoj ulozi su bili rezervisti, Barton s jedne sa 5 i Rodni Hud, s druge, sa 7 poena. Jokić je 5,6 sekundi pre kraja promašio jedno od dva slobodna bacanja, Set Kari pogodio oba za tri razlike 2,8 sekundi pre kraja, a Nagitsi nisu uspeli da upute šut na koš u preostalom vremenu.

Četvrta utakmica igra se za manje od 48 sati, ponovo u Portlandu.

U prvoj utakmici večeri, Milvoki je pobedio u Bostonu - 123:116 i vratio "brejk" koji su Seltiksi napravili u prvom duelu u Viskonsinu. Najbolji tim ligaškog dela sezone sada vodi 2-1 u seriji, čija četvrta utakmica se igra takođe u Bostonu, u ponedeljak uveče.

XS
SM
MD
LG