Linkovi

Jokić još pet godina u Nagetsima za 148 miliona dolara


Nikola Jokić (Denver) u duelu sa Karl-Entonijem Taunsom (Minesota) na utakmici 11. aprila 2018. godine u Mineapolisu (Foto: AP/Jim Mone)
Nikola Jokić (Denver) u duelu sa Karl-Entonijem Taunsom (Minesota) na utakmici 11. aprila 2018. godine u Mineapolisu (Foto: AP/Jim Mone)

Srpski košarkaš Nikola Jokić dogovorio se sa Denver Nagetsima da potpiše novi petogodišnji ugovor, koji će mu doneti skoro 148 miliona dolara, prenose američki sportski mediji.

Dve strane su postigle sporazum u subotu kasno uveče po lokalnom vremenu, čim je počeo period kada je klubovima i igračima dozovoljeno da pregovaraju, ali ugovor neće biti potpisan pre 6. jula, kada zvanično počinje prelazni rok u NBA ligi.

Da će Jokić dobiti takozvani "maksimalan" ugovor, odnosno najviše novca koliko je moguće prema važećem kolektivnom ugovoru između NBA lige i udruženja NBA igrača, bilo je jasno početkom nedelje, kada je Denver odbio mogućnost da iskoristi opciju u Jokićevom ruki ugovoru i zadrži srpskog internacionalca još godinu dana po "bagatelnoj" ceni od milion i 600 hiljada dolara po sezoni.

Jokić je tako postao ograničeno slobodan igrač, a sa novim ugovorom zarađivaće skoro 30 miliona po sezoni, što će ga učiniti najplaćenijim srpskim sportistom ikada.

Nagetsi su Jokića izabrali kao 41. na draftu 2014. godine, ali je on ostao još jednu godinu u Srbiji. Već u prvoj NBA sezoni pokazao je neverovatan potencijal i bio izabran u prvu petorku najboljih novajlija. U drugoj sezoni je eksplodirao, a prošle se učvrstio kao lider mladog tima iz Kolorada. Na 75 utakmica u svojoj trećoj sezoni imao je prosek od 18,5 poena, 10,7 skokova i 6,1 asistenciju, uz šut van linije za tri poena od skoro 40 odsto (39,6).

Nagetsi su ostvarili 46 pobeda i bukvalno u poslednjoj utakmici sezone ostali bez plasmana u plej-of u izuzetno konkurentnoj Zapadnoj konferenciji.

Jokić je sezonu završio sa 10 "tripl-dablova", više od njega imali su samo Rasel Vestbruk (25), Lebron Džejms (18) i Ben Simons (12).

I Barton ostaje u Denveru

Pored Jokića, koji je bio najvažniji poduhvat Denvera u ovom prelaznom roku, Nagetsi su obavili još jedan zadatak već na početku leta. Novi četvrogodišnji ugovor vredan 54 miliona potpisaće krilni košarkaš Vil Barton, koji je odigrao sezonu karijere, pošto je prošlog leta odbio ponudu od 42 miliona za četiri sezone. Barton je imao posek od 15,7 poena i 4,1 asistenciju po utakmici.

A prema pisanju američkih medija, Nagetsi pokušavaju da ubede i Lebrona Džejmsa da uzme Denver u razmatranje za svoju sledeću destinaciju. Iako priznaju da su šanse male, u upravi kluba nadaju se da će moći bar da dobiju priliku za razgovor sa predstavnicima prve zvezde Klivlenda.

XS
SM
MD
LG