Linkovi

Jokić za Glas Amerike: Svetsko je još daleko...


Jokić za Glas Amerike: Sazreli smo kao ekipa
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00

U svojoj četvrtoj sezoni u NBA ligi, Nikola Jokić je u potpunosti preuzeo ulogu lidera Denver Nagetsa, koji su ove godine jedan od najboljih timova lige. Prilikom nedavnog gostovanja Nagetsa u Vašingtonu, Jokić je za Glas Amerike govorio o svojim ličnim i uspesima tima iz Kolorada, predstojećem plej-ofu, ali i igranju za reprezentaciju.

Srpski košarkaš Nikola Jokić bez dileme igra sezonu života. Štaviše, ogroman ugovor koji su mu Nagetsi dali prošlog leta, sada deluje kao da su ga dobili na popustu. Denver je čitave sezone u samom vrhu Zapadne konferencije, Jokić se postojano pominje u razgovorima o najkorisnijem igraču lige, plej-of je već obezbeđen, a vrlo je realno da tim osigura prednost domaćeg parketa u bar prve dve runde doigravanja.

„Veoma sam zadovoljan, ne samo rezultatima nego i igrom koju pružamo. Normalno je da ako igramo ovako dobro, rezultati će doći. Pobedili smo mnogo tesnih utakmica, što je velika razlika u odnosu na prošlu godinu, kada smo izgubili mnogo tih utakmica ’na jednu loptu’. To je isto pokazatelj da smo sazreli kao ekipa, kao tim, iako smo drugi najmlađi u ligi. Zadovoljan sam, nadam se da su i ostali, ali ostaje nam da se poboljšamo za plej-of i da (tada) pokažemo svoju najbolju košarku“.

Jokić kaže da ne razmišlja o mogućim protivnicima u plej-ofu.

Nikola Jokić (Denver) u duelu sa Demijanom Džonsom (Golden Stejt) (Foto: Reuters/Isaiah J. Downing-USA TODAY Sports)
Nikola Jokić (Denver) u duelu sa Demijanom Džonsom (Golden Stejt) (Foto: Reuters/Isaiah J. Downing-USA TODAY Sports)

„Pa nekako ni nemaš neku opciju da biraš baš toliko. Hoćeš San Antonio, Jutu, ko je tu, Klipersi, čak i Oklahoma... čak i da biraš ne bi izabrao nekog koga hoćeš. Na Zapadu je stvarno velika konkurencija, pogledajte samo koliko igrača sa Zapada nije ušlo na ol-star, samo zbog toga. Cela konferencija je teška, čak i neke ekipe, koje se neće plasirati u plej-of, imaju veoma dobre pojedince“.

Dvadeset poena, skoro 11 skokova i za centre nadrealnih više od 7 asistencija po utakmici. Američki košarkaški stručnjaci svakodnevno podsećaju da je poslednja - i jedina - „petica“ u NBA ligi sa takvom statistikom bio legendarni Vilt Čejmberlen.

„Ne treba da obraćaš pažnju na to, ali imam više prostora za igru, čak i u odnosu na prošle godine. Više je lopta u mojim rukama, nekako i ako ne odigram dobro na početku, imam mnogo vremena da mogu da se popravim, mogu da uradim nešto“.

Nagrada za sjajnu sezonu stigla je i u vidu debitantskog nastupa na Ol-star utakmici u Šarlotu.

„Iskreno, ja sam se osećao stvarno lepo. Bio sam srećan zbog tog momenta, što sam tamo. Moja porodica je bila sa mnom, tako da to je na neki način mali trofej, koji znači, da budeš u takvom društvu. Što se tiče samog Ol-stara, uživao sam, ne znam ni koliko sam igrao, nije ni bitno, ali uživao sam u samim razgovorima sa ostalim igračima, svi su oni različiti na terenu i van njega. Nekako, sve to mi je bilo lep doživljaj, lepo iskustvo, a ovako ceo dan je malo dugačak, dosta smo imali obaveza, prema sponzorima, medijima, ne znam čemu, tako da je bilo zamorno. Nisam se baš odmorio“.

Mnogima je pažnju privukao jedan detalj, kada je Nikola "prevario" najboljeg košarkaša današnice Lebrona Džejmsa, tako što mu je u ruke dao loptu u trenutku dok je ovaj stajao u autu.

„Jeste, ali sve u duhu... šaljivo naravno, ništa bezobrazno. Mislim da je to smisao ol-stara, da se svi zabavimo, da napravimo mali šou za gledoce i za publiku, tako da ja sam samo uživao i šalio se“.

Nikola Jokić je poslednji put igrao za reprezentaciju Srbije još na Olimpijskim igrama u Riju, pre skoro tri godine, kada je selekcija Saše Đorđevića osvojila srebrnu medalju.

„Ja sam stvarno imao jedno lepo iskustvo u reprezentaciji, sa svim tim momcima koji su bili tamo... i osvojili smo medalju, doček ispred skupštine, tako da sam ja to doživeo kao lepo iskustvo, koje ću pamtiti za ceo život sigurno“.

Selektor Srbije Saša Đorđević u finalu košarkaškog turnira Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru
Selektor Srbije Saša Đorđević u finalu košarkaškog turnira Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru

Da li će Jokić igrati za nacionalni tim na predstojećem Svetskom prvenstvu u Kini jedno je od ključnih pitanja među ljubiteljima košarke u Srbiji. Odgovor je za sada nepoznat...

„Ne razmišljam, nekako mi je stvarno daleko. Hteo bih prvo da uradim nešto ovde, pa tek onda... Ne vredi stvarno ništa govoriti (sada)".

Sa Jokićem u sastavu, mnogi Srbiju vide kao ekipu koja će uz SAD biti najveći favorit u Kini.

„Ah, pa sad, ne znam... nemoj da ja komentarišem. Sve zavisi ko će igrati, ... (da li će igrati) Adetokumbo, Janis? Ima stvarno opasnih ekipa, ne treba sada ništa pričati, još je (sve to) daleko“.

XS
SM
MD
LG