Linkovi

Sprečeno delimično zatvaranje američke vlade


Očekuje se da će Senat, koji se nalazi pod kontrolom demokrata, i Predstavnički dom do četvrtka u ponoć usvojiti zakon čime će se izbeći privremeno zatvaranje Vlade, što se dogodilo krajem 2018. i početkom 2019 – i trajalo ukupno 35 dana. (Foto: AP/J. Scott Applewhite
Očekuje se da će Senat, koji se nalazi pod kontrolom demokrata, i Predstavnički dom do četvrtka u ponoć usvojiti zakon čime će se izbeći privremeno zatvaranje Vlade, što se dogodilo krajem 2018. i početkom 2019 – i trajalo ukupno 35 dana. (Foto: AP/J. Scott Applewhite

Američki Kongres usvojio je zakonski predlog o privremenom finansiranju vlade do 3. decembra kojim je izbegnuto delimično zatvaranje federalnih institucija.

Predlog je prvo odobren u Senatu sa 65 glasova za i 35 protiv, a zatim i u Predstavničkom domu gde je imao podršku 254 članova, dok je 175 bilo protiv. Predsednik Džo Bajden potpisao je usvojenu meru pre roka u četvrtak u ponoć, kada je istekao tekući budžet za finansiranje rada vladinih službi.

Osim nesmetanog rada američke Vlade – predlog o njenom privremenom finansiranju predviđa pomoć područjima koja su pretrpela posledice prirodnih nepogoda i požara, a uključen je i novac za izbeglice iz Avganistana.

U međuvremenu, podele unutar Demokratske stranke ugrozile su planove predsednika Bajdena o ulaganjima u infrastrukturu, proširivanju obima socijalnih usluga i borbi protiv klimatskih promena, izvestila je agencija Rojters.

Umerene i progresivne demokrate spore se u vezi sa obimom paketa vrednog 3.500 milijardi dolara kojim bi se obezbedilo produženo porodično odsustvo, medicinska negu za starije osobe i veća podrška deci.

Zbog tog spora neizvesna je i sudbina dvostranačkog zakonskog predloga o infrastrukturi, već usvojenog u Senatu, o kojem bi sada trebalo da se izjasni Predstavnički dom.

Progresivne demokrate u donjem domu Kongresa poručile su da će glasati protiv tog predloga, ako se o njemu ne bude raspravljalo u paketu sa obimnijim planom od 3.500 milijardi dolara. Tome se međutim protive republikanci i pojedine umerene demokrate.

Istovremeno, u Kongresu tinja još jedna kriza: demokrate i republikanci spore se u pogledu pružanja dodatnih ovlašćenja Sekretarijatu za finansije za pozajmljivanje novca iznad trenutnog zakonskog ograničenja od 28,4 hiljade milijardi dolara.

Ukoliko Kongres ne usvoji taj predlog – Vlada Sjedinjenih Država bi bez izvora finansiranja mogla ostati u intervalu oko 18. oktobra, izjavila je ranije sektetarka za finansije Dženet Jelen.

Republikanci su se već izjasnili da ne žele da učestvuju u povećanju granice zaduživanja, poručivši da je to problem demokrata – koje kontrolišu Kongres i Belu kuću.

Predstavnički dom usvojio je u sredu kasno uveče predlog Zakona o suspenziji ograničenja zaduživanja do decembra 2022. Očekuje se da će ga blokirati republikanski članovi Senata.

Moguća kriza potresa građane sa obe strane političkog spektra: demokrate i republikance, pokazuje ispitivanje javnog mnjenja – koje je agencija Ipsos sprovela za Rojters u utorak i sredu.

Prema rezultatima, 65 procenata punoletnih građana, uključujući osam od deset ispitanih demokrata i pet od deset republikanaca zabrinuti su da Kongres neće uspeti da postigne dogovor o dugu na vreme.

Istraživanje je takođe pokazalo da 30 odsto ispitanika smatra da su republikanci u Kongresu najodgovorniji ako dođe do delimičnog zatvaranja Vlade, njih 21 posto krivi demokratske članove Kongresa, a 16% predsednika Bajdena.

XS
SM
MD
LG