Linkovi

Sukob Trampa i demokrata pred kamerama, preti zatvaranje vlade


Liderka demokratske manjine u Predstavničkom domu Nensi Pelosi, potpredsednik SAD Majk Pens, predsednik SAD Donald Tramp i lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer na sastanku u Beloj kući, 11. decembar 2018.
Liderka demokratske manjine u Predstavničkom domu Nensi Pelosi, potpredsednik SAD Majk Pens, predsednik SAD Donald Tramp i lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer na sastanku u Beloj kući, 11. decembar 2018.

Predsednik Donald Tramp otvoreno se sukobio sa liderima Demokrata u Kongresu, Čakom Šumerom i Nensi Pelosi na sastanku o finansiranju rada vlade. Tramp traži od Kongresa da odobri izdvajanje 5 milijardi dolara za izgradnju zida na južnoj granici sa Meksikom, dok Pelosi i Šumer odgovaraju da taj predlog nema podršku u Kongresu. Ukoliko Kongres ne usvoji zakon o potrošnji do 21. decembra, delovi vlade prestaće sa radom. U raspravi kakvu američki političari retko vode pred kamerama, Tramp je zapretio da će zatvoriti vladu ukoliko ne dobije željena sredstva za zid.

Razgovor u Beloj kući počeo je sa idejom o dvostranačkoj saradnji ali je ubrzo pošao drugim tokom. Završen je bez dogovora i po svemu sudeći je povećao šansu da će vlada biti bar delimično zatvorena na kraju sledeće nedelje.

Troje lidera je upiralo prstom jedno u drugo, govorili su povišenim tonom i upadali jedni drugima u reč. Bio je to prvi Trampov susret sa Pelosi i Šumerom od kada su demokrate povratile većinu u Predstavničkom domu.

„Mislim da Amerikanci znaju da moramo da držimo vladu otvorenom, da se zatvaranjem vlade ništa ne postigne, da vlada ne treba da se zatvori pod Trampom“, rekla je Pelosi.

Predsednik Tramp smatra da bi zid na južnoj granici sprečio kriminalce i dilere droge da ulaze u zemlju. Demokrate se sa tim ne slažu i podsećaju da u Kongresu već postoji podrška za zakon koji sadrži izdvajanja za graničnu bezbednost a omogućio bi da vlada ostane otvorena. Tramp medjutim insistira na pet milijardi dolara za zid.

Rasprava se brzo zahuktala a senator Šumer predložio da se razgovor nastavi bez prisustva novinara.

Otvoreni sukob Trampa i demokrata
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:05 0:00

„Došli smo ovde kao prva grana vlade - zakonodavna. Došli smo u dobrom duhu, da pregovaramo sa vama o tome kako da držimo vladu otvorenom".

"Vlada će biti otvorena ako imamo graničnu bezbednost. Ako je ne budemo imali, Čak, nećemo imati otvorenu vladu", odgovorio je Tramp.

"Želimo da ove godine uradimo isto što smo uradili prošle – to je naš predlog, ako je bio dobar onda, biće dobar i sada i neće zatvoriti vladu. Nastavimo razgovor privatno", zatražio je Šumer.

"Doveli ste ovaj razgovor u jedan prostor u kojem činjenice ne važe", ocenila je Pelosi.

​Pred kraj sastanka, Tramp je zapretio da će zatvoriti vladu ako ne dobije željena sredstva za zid.

"Ako ne dobijemo šta želimo, na bilo koji način – preko vas, preko vojske, kako god – zatvoriću vladu. Sa ponosom ću zatvoriti vladu zbog bezbednosti granica, jer građani ove zemlje ne žele da kriminalci i ljudi koji donose probleme i drogu da masovno ulaze u zemlju. Ja ću preuzeti odgovornost, neću kriviti vas.”

Predsednik je takođe izjavio da su agenti na granici uhvatili deset terorista u pokušaju da udju u zemlju. Posle sastanka, Šumer je novinarima rekao da Tramp neće dobiti svoj zid iako “pravi scene kao dete”.

Neprijatna razmena reči u Beloj kući je bila “konstruktivni dijalog” prema predsednikovoj portparolki Sari Sanders. Ona je saopštila da je predsedniku Trampu drago što su američki građani iz prve ruke mogli da vide kako se republikanci bore za zaštitu granica, a demokrate bore da zaštite ilegalne imigrante.

XS
SM
MD
LG