Linkovi

Problemi sa budžetom ugrozili medicinska istraživanja


Dvonedeljno zatvaranje vlade zadalo je veliki udarac već ugroženim američkim naučnim poduhvatima, upozoravaju stručnjaci.

Američka vlada ponovo je počela da radi, ali su njeno zatvaranje, budžetska smanjenja i automatsko smanjenje vladinih troškova poznatije kao „sekvestar“, negativno uticali na američke zdravstvene agencije, naučnike i kvalitet medicinskih istraživanja u Sjedinjenim Državama.

Više od nedelju dana pošto je svima, osim neophodnim federalnim službenicima, naloženo da se vrate kućama, Senat je obavešten o uticaju zatvaranja vlade na naučna istraživanja. Svedočio je Alen Lešner, koji se nalazi na čelu vodeće naučne organizacije Američko udruženje za unapredjenje nauke.

“Zatvaranje vlade stiglo je kao veliki udarac na već ugrožene američke naučne poduhvate”.

Prekid rada vlade nadovezao se na automatsko smanjenje troškova, poznatije kao “sekvestar”, i prethodne budžetske rezove. Sve to znači smanjenje fondova i usporavanje medicinskih istraživanja. Doktor Entoni Fauči iz Nacionalnih instituta za zdravlje kaže da uticaj tih rezova predstavlja pretnju američkoj reputaciji u svetu nauke.

“Bili smo vodeći u biomedicinskim istraživanjima, praktično oduvek. Kada smanjite budžet, koji je već nategnut i ujednačen i koji se ne usklađuje sa inflacijom već nekoliko godina, ima više stvari koje se događaju. Neke od njih već uočavamo, dok će neke biti uočene kroz negativan uticaj tokom narednih godina”.

Fauči je rekao da neke od trenutnih posledica obuhvataju usporavanje testiranja vakcina i razvoj novih lekova. U dugoročnom smislu, smanjenje finansiranja za istraživačke projekte znači i manji broj naučnika zainteresovanih za karijeru u medicinskim istraživanjima.

“Možda gubimo deo generacije, one koji bi u suprotnom bila kreativni, mladi istraživači u budućnosti”.

Nacionalni instituti za zdravlje učestvuju u međunarodnim istraživanjima side, tuberkuloze i drugih bolesti. Još jedna američka agencija za zdravstvo, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti, pomaže zemljama u suzbijanju bolesti kao što je grip. Doktor Tomas Friden je na čelu Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, a njegovo nedavno izlaganje u Vašingtonu, postavljeno je na YouTube.

“Pojava bolesti podseća nas da smo svi povezani vazduhom koji dišemo, da je pojava bolesti bilo gde - rizik svugde”.

Za vreme dok vlada nije radila, Centri su prestali da prate moguće izbijanje epidemije gripa i podatke o nepoznatim vrstama te bolesti, iako nema baš mnogo bolesti koje su smrtonosne kao grip.

Kada se vrate na posao, zaposleni u Nacionalnim institutima za zdravstvo i Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti i dalje neće biti u mogućnosti da nadoknade istraživanja koja nisu finansirana ili nedostatak radnih mesta. Kao rezultat, neki životi neće biti spaseni, neke patnje neće biti olakšane, a Amerika bi mogla da izgubi svoje mesto globalnog lidera u medicinskim istraživanjima.
XS
SM
MD
LG