Linkovi

Obama: Amerikanci nisu pioni u političkoj igri


Predsednik Obama govori o situaciji sa zatvaranjem vlade u Rokvilu, predgradju Vašingtona, 3. oktobra 2013.
Predsednik Obama govori o situaciji sa zatvaranjem vlade u Rokvilu, predgradju Vašingtona, 3. oktobra 2013.

Delimičan prekid rada američke vlade ušao u treći dan bez ikakvog izgleda za skoro rešenje.

Sjedinjene Države ušle su u treći dan delimičnog zatvaranja vladinih institucija, a rešenje krize još nije na vidiku, budući da konzervativni republikanci u Kongresu i dalje insistiraju na odlaganju primene novog zakona o zdravstvenoj zaštiti, pre nego što odobre novi budžet. Predsednik Barak Obama upozorava da bi nastavak blokade u Kongresu mogao da izazove tehnički bankrot američke vlade, što bi imalo dalekosežne posledice.

Predsednik Obama danas je poručio da Kongres mora da okonča zatvaranje vlade zbog kojeg su stotine hiljada ljudi na prinudnom odmoru, što nanosi štetu hiljadama kompanija koje zavise od njihovog rada.

"Neće biti pregovora u vezi sa ovim. Gradjani SAD nisu taoci u nekoj političkoj igri. Ne možete da zahtevate otkup u razmenu za to da omogućite nastavak rada vlade. Ne možete da ucenjujete da biste održali rad ekonomije. Ne možete da ucenjujete da biste radili svoj osnovni posao."

Govoreći u predgradju Vašingtona, predsednik je rekao da je jedini razlog za nastavak zatvaranja vlade - to što predsedavajući Predstavničkog doma ne želi da uznemiri “ekstermiste” u svojoj stranci tako što će staviti na glasanje predlog o budžetu koji je ranije ove nedelje usvojen u Senatu. Taj budžet ne bi poremetio sprovodjenje zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Sve demokrate i više od 17 republikanaca u Predstavničkom domu izjavili su da su spremni da potpišu senatsku, takozvanu “čistu verziju” ukoliko je Bejner stavi na glasanje.

“Stavite zakon na dnevni red. Neka svi glasaju. On će proći. Pošaljite mi predlog zakona, ja ću ga potpisati. Zatvaranje vlade će biti okončano, I moći ćemo da se vratimo poslu upravljanja i pomoći američkim gradjanima”, pozvao je Obama.

Predsednik se sinoć u Beloj kući sastao sa grupom republikanskih zakonodavaca, ponovo pokušavši da ostvari kompromis kojim bi se okončalo zatvaranje vlade. Posle višečasovnih razgovora, dve strane nisu razrešile spor u vezi sa Obaminim zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Predsedavajući Predstavničkog doma, Džon Bejner, optužio je demokrate da odbijaju da pregovaraju.

"Znate, u ovakva vremena, američki narod očekuje od svojih lidera da se okupe i pokušaju da nadju način da prevazidju svoje nesuglasice. Predsednik je večeras još jednom ponovio da neće da pregovara.”

Vodja demokratske većine u Senatu, Hari Rid, izrazio je razočarenje zbog toga što republikanci ne žele da razgovaraju o novom budžetu, već samo o privremenoj meri kojom bi se ponovo otvorila vlada.

"Pitanje granice zaduživanja nam se približava a Bejner želi da razgovara o kratkoročnoj rezoluciji o nastavku finansiranja vlade. Mislio sam da njih brinu dugoročna fiskalna pitanja ove zemlje, a to brine i nas, demokrate. Hajde da razgovaramo o tome.”

Pre sastanka, predsednik Obama izjavio je za televiziju CNBC da je uložio sve napore da saradjuje sa Republikanskom strankom, ali bez uspeha. On je dodao da je spreman da razgovara i o pitanju zdravstvene zaštite, ali nakon što se usvoji zakon o budžetu i podigne granica zaduživanja.

"Ako, i kada budu glasali da se postaraju da Kongres plaća naše dugove na vreme tako da Amerika ne dodje u situaciju da ne vrati novac koji je već pozajmila, onda sam spreman na razumne, učtive pregovore o čitavom nizu pitanja.”

Medjutim, Obama je rekao da su neki republikanci spremni da dozvole SAD da prvi put u istoriji dožive bankrotstvo, bez obzira na posledice, jer su opsednuti željom da ponište novi zakon o zdravstvenoj zaštiti koji je već usvojen u Kongresu i proglašen ustavnim.

"Da li sam ozlojedjen? Apsolutno sam ozlojedjen, zato što je sve ovo potpuno nepotrebno.”

Obični gradjani su takodje ozlojedjeni.

“Ovo sve zvuči kao da se deca svadjaju oko toga čija je igračka”, kaže jedan gradjevinski radnik.

Kongres ne može da donese odluku, stranke ne mogu da se slože, što nije ništa novo. Ali svi osećaju posledice”, primećuje Tori Man, radnica u blizini Kapitola.

Obama želi da podigne granicu zaduživanja američke vlade pre isteka roka 17. oktobra. On upozorava da bi nastavak zatvaranja vlade mogao da ima katastrofalne posledice po američku ekonomiju.
XS
SM
MD
LG