Linkovi

Ko je sve pogodjen zatvaranjem vlade?


Turisti u Njujorku prolaze pored znaka da je Statua slobode zatvorena zbog zatvaranja vlade.

Osim 800,000 službenika federalne vlade, koji su od danas na prinudnom odmoru, prestankom rada vlade pogodjeni su mnogi - od turista do malih privatnika.

Čim je delimično zatvaranje vlade stupilo na snagu prošle noći u ponoć – osim federalne vlade zatvorila su se i vrata NASA-e, nacionalnih parkova, muzeja i mnogih drugih atrakcija širom zemlje. Prestankom rada tih institucija pogođeni su mnogi – od turista do malih privatnika.

Amerikanci su se jutros probudili uz vesti da predlog budžeta nije prošao glasanje u Kongresu. To će pre svega osetiti oko 800 hiljada službenika federalne vlade, koji su od danas na prinudnom odmoru.

“Ne znamo da li ćemo kasnije biti plaćeni za te dane. Ne znamo ni koliko će sve ovo da traje. Ovo je loša situacija”, kaže Bil Holms, koji radi u Nacionalnom muzeju afričke umetnosti.

Prvi dan oktobra u američkoj prestonici protekao je tiše i mirnije nego samo dan ranije. Turisti nisu imali sreće jer su ih na mnogim vratima muzeja i mauzoleja sačekali katanci. Slično je bilo i sa stotinama nacionalnih parkova i popularnih turističkih destinacija, poput Kipa slobode.

“Ovo nam je bila jedna od glavnih destinacija za medeni mesec, sada ćemo morati da izmenimo ceo raspored”, kaže turista Kit Volk.

Slična situacija je i u NASA-i, koja inače slavi 55. godišnjicu – gde je 97 odsto osoblja na prinudnom odmoru.

“Suludo je da moramo da prolazimo kroz ovo jer neko u Vašingtonu ne može da se dogovori”, kaže turista Nelson Anglero.

Ovo je ipak samo delimičan prestanak rada vlade pa stoga svoj posap ipak i dalje obavlja obezbeđenje na aerodromima, poštanska služba, a nastaviće da stižu i čekovi za penziju i zdravstveno isguranje za starije. Sudovi takođe rade, kao i pasoška služba, ali oni koji planiraju da traže zajam od banke sa državnim pokrićem – moraće da sačekaju. Takođe, oni koji planiraju posetu nekom nacionalnom parku mogu da očekuju veliko razočarenje.

“Posetioci koji su u hotelima ili kampuju moraće da odu u roku od 48 sati”, objašnjava Skot Gidimen iz Nacionalnog parka Josemiti.

Osim hiljada vladinih službenika, na prinudnom odmoru se nalazi i civilno osoblje Pentagona. Predsednik Obama je potpisao zakon kojim omogućuje da američki vojnici nastavljaju da dobijaju platu. Međutim, trenutna situacija zadaje direktan udarac i onima koji zarađuju novac na turističkim mestima poput prodavaca suvenira ili hrane. Stručnjaci dodaju da bi prestanak rada vlade koji bi trajao duže od dve nedelje dodatno usporio već usporenu ekonomiju, zbog smanjenog priliva novca od turizma i činjenice da će vladini radnici smanjiti svoju ličnu potrošnju.
XS
SM
MD
LG