Linkovi

Kongres bez dogovora o budžetu, vlada ostaje zatvorena


Zgrada Kongresa
Zgrada Kongresa

Iako su se oba doma američkog Kongresa na kratko sastala u četvrtak, nisu preduzeti nikakvi koraci da se okonča šestodnevno delimično zatvaranje vlade SAD.

Zbog toga što se Predstavnički dom i Senat nisu dogovorili oko usvajanja budžeta, analitičari ocenjuju da će vlada najverovatnije u novu godinu ući zatvorena.

Budžet za federalnu vladu nije usvojen zbog sporenja republikanaca i demorata oko izgradnje zida na granici sa Meksikom, na čemu insistira predsednik Donald Tramp.

Predsednik traži 5 milijardi dolara za izgradnju zida na granici sa Meksikom, čemu se protive demokrate koje su spremne da za bezbednost granice izdvoje 1,3 milijarde dolara.

Tramp je na Tviteru upitao "da li su demokrate konačno shvatile da je Americi očajnički potrebna jača bezbednost granice i zid" i tvrdio da su "većina vladinih radnika koje ne rade zbog zatvaranja vlade demokrate"

Predsednik takođe kaže da će zatvaranje vlade trajati koliko god da je potrebno, odnosno dok se ne odobre sredstva za zid. Nije želeo da kaže da liće možda da popusti i prihvati manju sumu novca za bezbednost granice.

Demokrate u Kongresu kažu da Tramp vodi zemlju u haos.

"Predsednik je želeo da vlada bude zatvorena, ali sada ne zna kako da se iz toga izvuče", rekli su lideri demokrata u Kongresu.

O kojem god rešenju da se dogovore demokrate i republikanci, moraće da ga odobri Kongres i potom potpiše predsednik.

Situaciju dodatno komplikuje i to što od nove godine demokrate preuzimaju Predstavnički dom, dok Senat ostaje republikanski.

"Federalni radnici su protiv zatvaranja vlade"

Predsednik Tramp je ranije izjavio kako federalni radnici podržavaju zatvaranje vlade i njegov zahtev da se odobri 5 miljardi dolara za zid.

Ali, Američka federacija zaposlenih u vladi, najveći sindikat federalnih radnika, saopštava da "federalni radnici žele da se vrate na posao, da se protive zatvaranju vlade kao načinu za ostvarivanje političkih ciljeva".

"Nije reč o zidu, nego o 800 hiljada pravih ljudi sa porodicama i računima koji čekaju da budu plaćeni", saopštio je predsednik federacije Dejvid Koks.

Pad na berzama

Berzanski indeksi u SAD su nastavili da padaju, a istovremeno je zabeležen najveći pad poverenja potrošača u SAD u protekle tri godine.

Pad poverenja potrošača povezuje se sa nestabilnošću na berzama, koje je delom uzrokovano i zatvaranjem vlade.

XS
SM
MD
LG