Linkovi

Tramp napao demokrate zbog odbijanja "kompromisa" o otvaranju vlade


Predsednik Donald Tramp i predsedavajuća donjeg doma Kongresa Nensi Pelosi
Predsednik Donald Tramp i predsedavajuća donjeg doma Kongresa Nensi Pelosi

Predsednik SAD Donald Tramp napao je predsedavajuću Predstavničkog doma Nensi Pelosi zbog toga što je odbila njegov "kompromisni" predlog o otvaranju vlade. Tramp je tražio da se odobri 5,7 milijardi dolara za zid, a on bi zauzvrat ponudio trogodišnju zaštitu za "sanjare" - imigrante koji su u SAD dovedeni kao deca, a čiji je status trenutno nedefinisan.

Tramp je na Tviteru napao Nensi Pelosi rekavši da su "ona i neke demokrate odbile njegovu ponudu i pre nego što je javno izneo, da ne vide ni kriminal ni trgovinu drogom na granici, već samo naredne izbore 2020. koje će izgubiti".

Tramp je svoj plan za otvaranje vlade, koja je zatvorena već 30. dana, izneo u subotu, ali je liderka demokrata Nensi Pelosi taj plan i pre nego što ga je objavio, nazvala neprihvatljivim.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel rekao je da će Trampov predlog staviti na glasanje u narednim danima, iako bi za njegovo usvajanje u Senatu bila potrebna i podrška demokrata.

Predsednik je zauzvrat, ako mu se odobore sredstva za zid, ponudio zaštitu od deportacije za 740 hiljada imigranata koji su u SAD dovedeni kao deca. Njima je bivši predsednik Obama zakonom osigurao zaštitu od deportacije koju je Trampova administracija ukinula.

Sada kada je Tramp ponovo ponudio da zaštiti "sanjare", kritikovali su ga konzervativci, a on im se pravdao da "amnestija nije deo njegove ponude, već deo šireg paketa o imigraciji ili nečem drugom".

Potpredsednik SAD Majk Pens je u intervjuu Foks Njuzu rekao da predlog predsednika "ne podrazumeva put ka državljanstvu za "sanjare" i da predsednik nudi rešenje, a demokrate samo izjave na televiziji".

Demokrate od ranije zahtevaju da Tramp odblokira rad vlade i da onda razgovaraju o bezbednosti na granici. Oni takođe odbijaju da pregovaraju o zidu na granici sa Meksikom, ali ne i o drugim načinima za bolje obezbeđivanje granice - za koje su spremni da ponude 1,3 milijarde dolara.

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa planiraju da usvoje još predloga kojim bi se odblokirao rad vlade, ali ti predlozi ne mogu da stupe na snagu ako ih ne odobri i republikanski Senat, a potom i potpiše predsednik.

Isti je slučaj i sa Trampovim predlogom koji bi odobrio Senat, jer bi demokrate u donjem domu odbile da ga usvoje.

Zbog delimičnog zatvaranja vlade oko 800 hiljada federalnih radnika je na prinudnom odmoru ili primorano da radi bez plate.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi
Predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi

Nensi Pelosi je, zbog zatvorene vlade, od predsednika Trampa zatražila da odloži svoj govor o stanju nacije u Kongresu 29. januara. Ona smatra da bi vlada prvo trebalo da bude otvorena, a da je u ovoj situaciji primerenije da predsednik svoj govor o stanju nacije napismeno dostavi Kongresu ili da govor održi u Beloj kući.

Govor o stanju nacije svaki predsednik drži pred Kongresom, a to obraćanje se prenosi direktno na TV.

Tramp je uzvratio Pelosi time što joj Bela kuća nije odobrila let službenim avionom u Avganistan, gde je trebalo da se sastane sa američkim vojnicima. Razlog za to je, kako je navedeno, zatvaranje vlade.

Ipak, predsednik nije odgovorio da li će odložiti svoj govor o stanju nacije već je na Tviteru napisao da i dalje razmišlja i da će je uskoro obavestiti o tome".

XS
SM
MD
LG