Linkovi

Senat o zatvaranju vlade, hoće li postići novi dogovor?


Policijska traka ispred Kongresa
Policijska traka ispred Kongresa

Demokrate I republikanci do sada ne pokazuju da bi mogli da postignu dogovor o finansiranju vlade. Takav predlog nisu uspeli da usvoje ni sinoć u Senatu, što je dovelo do obustavljanja rada federalne vlade.

Zakonodavci imaju suprotstavljenje stavove oko troškova odbrane I imigracije, kao I oko pitanja skoro 800 hiljada mladih nedokumnetovanih imigranata koji su u SAD dovedeni kao deca.

Senatori su u subotu popodne nastavili debatu o predlogu za finansiranje vlade do 8. februara Demokratska senatorka Tami Boldvin protivi se usvajanju kratkoročnih predloga za finansiranje vlade, dok je republikanski senator Lindzi Grejem napisao na Tviteru da “sve deluje haotično, ali da ima I senatora koji žele da reše problem”, I zahvalio pojedinim demokratama na “požrtvovanom radu I traženju rešenja za problem”.

Ipak, ne čini se da je bilo koja strana spremna na dogovor.

“Predsednik neće pregovarati o imigracionoj reformi dok demokrate ne prestanu da se igraju I ponovo otvore vladu”, rekla je portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders.

Bela kuća je ranije reagovala na obustavljanje rada vlade I saopštila da su demokrate u Senatu “opstrukcioni gubitnici”, okrivila ih da takozvano “Šumerovo zatvaranje vlade” uz optužbe da su im ilegalni imigranti prioritetniji od Amerikanaca.

Predsednik Donald Tramp tvitovao je da su “demokrate mnogo zabrinutije zbog ilegalnih imigranata nego zbog vojske I opasnosti na granici sa Meksikom. Mogli su lako da se dogovore, ali su odlučili da umesto toga obustave rad vlade.”

Federalne agencije su obustavile određene aktivnosti. Američke trupe će ostati na svojim pozicijama, ali više od dva ipo miliona zaposlenih u federalnim agencijama neće u ponedeljak ići na posao. Među njima su zaposleni u Stejt departmentu (odeljenje za pasoše I vize će nastaviti da radi), deo zaposlenih u Poreskoj upravi, Sekretarijatu za zdravlje I socijalna pitanja, Sekretarijatu za odbranu, obaveštajnim agencijama, Sekretarijatu za unutrašnje poslove I drugim sekretarijatima.

XS
SM
MD
LG