Linkovi

Hoće li Senat sprečiti zatvaranje federalne vlade?


Zgrada Kongresa
Zgrada Kongresa

Američki Senat će nastaviti debatu o predlogu finaisiranja federalne vlade koji je sinoć usvojio Predstavnički dom Kongresa sa 230 glasova za i 197 protiv. Rok za usvajanje ističe u petak u ponoć, a ako se ne usvoji, federalna vlada bi mogla da ostane bez budžeta za dalje funkcionisanje.

Predsednik Tramp je na Tviteru priznao da su za prolazak predloga u Senatu neophodni glasovi demokrata. Ipak je istakao da bi zahtev demokrata da predlog o finansiranju uključi i zaštitu „sanjara“ mogao da umanji šanse za njegovo predloga, te da dovede do zatvaranja federalne vlade.

Predsednik je pozvao lidera demokratske manjine u Senatu Čaka Šumera u Belu kuću kako bi sa njim pokušao da dođe do rešenja.

Zbog mogućnosti zatvaranja vlade, Tramp je odložio put na Floridu gde je trebalo da bude domaćin donatorske večere u subotu, kojom bi bila obeležena prva godina njegovog mandata.

Direktor kanelarije za budžet Mik Mulvejni je rekao da su šanse za zatvaranje vlade 50 odsto.
Zakonodavci imaju dve opcije: ili da se usaglase oko jednomesečnog privremenog predloga za finansiranje, ili da se zatvori deo vladinih agencija pre nego što se dogovore o budžetu.

Demokrate u Predstavničkom domu se protive predlogu I forsiraju pregovore između predsednika Predstavničkog doma Pola Rajana I konzervativnog republikanskog kokusa kako bi predlog bio usvojen. Predsednik tog kokusa Mark Medouz je obezbedio glasove za buduće glasanje o finansiranju vojske I trajnom rešavanju problema nedokumentovanih imigranata koji su u SAD dovedeni kao deca, što je predlog poznat pod skraćenicom DACA.

Predsednik Tramp je u septembru naložio da se program DACA, donesen za vreme Obamine administracije, okonča. Demokrate u Kongresu su insistirale da se usvoji kratkoročni predlog o budžetu koji bi uključio I zaštitu korisnika programa DACA koja ističe 5.marta.

Usvajanje privremene mere u Senatu je neizvesno, jer su nisu svi glasovi republikanaca sigurni. Ako se usvoji, zakonodavci bi u narednih mesec dana mogli da ispregovaraju trajni predlog o finansiranju za fiskalnu 2018., koja se završava 30. septembra. Za usvajanje predloga potrebno je 60 glasova, a pošto je dvoje republikanaca najavilo da neće glasati, za usvajanje je potrebno 11 glasova demokrata. Ako Senat ne usvoji predlog, federalna vlada će se zatvoriti u petak u ponoć.

Vlada je bila zatvarana 18 puta od 1976., a poslednji put 2013.

XS
SM
MD
LG