Linkovi

Nema dogovora o otvaranju vlade, Tramp preti zatvaranjem granice


U Vašingtonu je zatvoren i Nacionalni arhiv
U Vašingtonu je zatvoren i Nacionalni arhiv

Američka vlada delimično je zatvorena već sedmi dan, a predsednik Donald Tramp sada preti da će potpuno zatvoriti i granicu SAD i Meksika ako predstavnici u Kongresu ne odobre sredstva za zid na granici sa Meksikom. Bela kuća takođe optužuje demokrate za krah pregovora o budžetu. Ako ne bude dogovora, od sledeće nedelje u američkoj prestonici će osim federalnih agencija biti zatvoreni i popularni muzeji, galerije, ali i zoološki vrt.

Predsednik Donald Tramp je do sada najžešće zapretio u vezi sa izgradnjom zida na granici. Na Tviteru je napisao da će biti primoran da u potpunosti zatvori južnu granicu SAD ako, kako je naveo, opstrukcionisti – demokrate, ne odobre novac za igradnju zida i promene besmislene imigracione zakone zbog kojih zemlja trpi.

Budući šef Trampovog kabineta Mik Malvejni kaže da su pregovori o budžetu u zastoju. Lider demokrata u Senatu Čak Šumer je ranije ponudio 1,3 milijarde dolara za bezbednost granice što uključuje i ograđivanje. Bela kuća je navodno ponudila 2,1 milijardu – znatno manje od 5 milijardi za zid na kojima je insistirao Tramp.

“Prošle subote smo im to ponudili. Rekli su da će odgovoriti do kraja nedelje, sinoć su se javili i rekli da to ne prihvataju i da nemamo dogovor”, rekao je Malvejni.

Lideri demokrata u Kongresu, Čak Šumer i Nensi Pelosi tvrde da su predsedniku ponudili tri opcije za otvaranje vlade, ali ne da finansiraju – kako su rekli – predsednikov nemoralan, neefikasan i skup zid. Nensi Pelosi obećava da će demokrate raditi na tome da brzo okončaju zatvaranje vlade kada u januaru preuzmu Predstavnički dom.

“Sve se svodi na izbor Pelosi za predsedavajuću Predstavničkog doma. Ako se dogovori sa predsednikom, rizikuje da izgubi izbore za svoju poziciju – tako da će ovo potrajati”, ocenio je Malvejni.

Zbog delimičnog zatvaranja vlade, 420 hiljada ljudi mora da radi bez plate, dok je 380 hiljada na prinudnom odmoru.

XS
SM
MD
LG