Linkovi

Zatvaranje vlade SAD moglo bi da košta kao zid na granici


Protest federalnih radnika u Mičigenu 10. januara zbog zatvaranja vlade
Protest federalnih radnika u Mičigenu 10. januara zbog zatvaranja vlade

Američka federalna vlada zatvorena je već 26 dan, uticaj te blokade je sve veći, a nema naznaka da bi republikanci i demokrate mogli da se dogovore oko budžeta i omoguće vladi da radi. Stručnjaci upozoravaju da blokada rada vlade košta sve više.

U međuvremenu, predsedavajuća donjeg doma Kongresa Nensi Pelosi u pismu traži od Trampa da odloži to obraćanje Kongresu dok se vlada ne otvori. Ali, za sada dogovora nema ni u najavi.

“Mi se nadamo dogovoru otkad je su razgovori počeli i nadamo se da će biti odobrena sredstva za obezbeđivanje granice koje podrazumeva i zid”, rekla je Sara Sanders, portparolka Bele kuće.

Predsednik je na Tviteru nastavio da iznosi svoje argumente u prilog zidu na granici. Napisao je da širom sveta postoji 77 zidova, a da 45 zemalja planira da ih izgradi i da se pokazalo da su “skoro 100 odsto uspešni”.

Ali kanadska naučnica čije je istraživanje Tramp citirao odgovorila je predsedniku da se “pokazalo da se zidovi na granicama grade uprkos tome što nisu efikasni”.

Demokrate neće da učine korak napred dok se vlada ne otvori. Za to vreme, redovi na aerodromima postaju sve duži, a budžeti radnika obezbeđenja sve manji.

U nadi da će prividno ublažiti blokadu rada vlade, Trampova administracija vraća na posao skoro 50 hiljada radnika: među njima 1700 inspektora koji su na prinudnom odmoru, 46 hiljada zaposlenih u Poreskoj upravi jer je sezona obračuna poreza, i 400 inspektora bezbednosti hrane. Od svih njih se očekuje da rade bez plate, a posledice po ekonomiju su sve veće.

Nove analiza pokazuje da će do kraja naredne nedelje blokada rada koštati 3,6 milijardi dolara. Ako se nastavi i posle toga, koštaće više od zida na kojem predsednik insistira.

XS
SM
MD
LG