Linkovi

Počelo delimično zatvaranje agencija američke vlade


Američka federalna vlada počela je sa delimičnim zatvaranjem svojih operacija. Minut posle ponoći u petak, isteklo je finansiranje za oko četvrtinu vladinih agencija. Više od 800.000 federalnih radnika je pogođeno zatvaranjem a više od polovine tih zaposlenih imaju obavezu da rade bez plate.

Američki Senat i Predstavnički dom raspustili su se u petak uveče a da nisu usvojili zakon o budžetu kojim bi se izdvojilo 5 milijardi dolara na kojima insistira predsednik Donald Tramp da bi se izgradio zid na američko-meksičkoj granici - izdvajanje koje ide u paketu budžeta pod koji spadaju i vladine agencije.

Članovi Kongresa imali su rok do ponoći da usvoje zakon o budžetu da bi se nastavilo kompletno finansiranje vlade. Lider senatske manjine Čak Šumer i nova predsednica ​Predstavničkog doma Nensi Pelosi izdali su zajedničko saopštenje u kojem su naveli: "Demokrate su ponudile republikancima brojne predloge kako bi vlada ostala otvorena, uključujući meru koja je jednoglasno usvojena u Senatu, a svi ti predlozi uključuju finansiranje snažnog, razumnog i efikasnog obezbeđenja granice - umesto predsednikovog neefikasnog i skupog zida. Ako predsednik Tramp i republikanci odluče da nastave sa ovim "Tramovim zatvaranjem vlade", nova demokratska većina u Predstavničkom domu će brzo usvojiti zakon o ponovnom otvaranju vlade u januaru."

Tramp je kasno sinoć na Tviteru postavio video snimak navodeći: "Doći će do zatvaranja vlade. Ništa ne možemo da uradimo."

Lider senatske manjine Mič Mekonel izlazi iz Kapitol Hila 21. decembra 2018.
Lider senatske manjine Mič Mekonel izlazi iz Kapitol Hila 21. decembra 2018.

U petak tokom dana, Senat je glasao da se stavi na dnevni red zakon usvojen u Predstavničkom domu koji uključuje finansiranje zida. Proceduralno glasanje je Senatu pružilo "fleksibilnost" da nastavi sa pregovorima, rekao je lider senatske većine Mič Mekonel.

Lider senatske manjine Čak Šumer izjavio je za Vašington Post da su demokrate spremne da razgovaraju ali neće pristati na izdvajanje novog novca za zid na granici.

Nakon što je prethodno izjavio da će "sa ponosom" preuzeti odgovornost za delimično zatvaranje američke vlade ako Kongres ne usvoji zakon koji uključuje novac za zid, Tramp je u petak ujutru tvitovao: "Demokrate su sada odgovorne za zatvaranje!"

U petak popodne usledio je tvit: Demokrate, čiji su nam glasovi potrebni u Senatu, verovatno će glasati protiv granične bezbednosti i zida, iako znaju da je OČAJNIČKI POTREBAN. Ako demokrate glasaju protiv, doći će do zatvaranja koje će trajati dugo. Ljudi ne žele otvorene granice i kriminal!"

Kongres nastavlja sa radom u subotu ali za sada nije zakazano nikakvo glasanje

XS
SM
MD
LG