Linkovi

Vlada zatvorena skoro dve nedelje, rešenja još nema


Predsednik Tramp na sastanku kabineta u Beloj kući, dok se na stolu ispred nalazi poster s njegovim likom (Foto: AP/Evan Vucci)
Predsednik Tramp na sastanku kabineta u Beloj kući, dok se na stolu ispred nalazi poster s njegovim likom (Foto: AP/Evan Vucci)

Američka vlada delimično je zatvorena 13. dan, nakon što predsednik Donald Tramp i lideri u Kongresu nisu postigli dogovor o otvaranju federalnih agencija.

Tramp je u četvrtak na Tviteru za zatvaranje vlade ponovo optužio demokrate i ustvrdio da je vlada zatvorena samo zbog predsedničkih izbora 2020. godine.

Predsednik Tramp ne odustaje od zahteva da se u predlogu zakona nađe pet milijardi dolara za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici, čemu se demokrate žustro protive.

Tramp neočekivano na brifingu za novinare u Beloj kući

Predsednik Tramp se u četvrtak popodne iznenada pojavio na brifingu za novinare koji je naglo zakazan u Beloj kući preko Tvitera a novinarima dato samo nekoliko minuta da se okupe u sobi za konferencije za medije. Čestitao je predsednici Predstavničkog doma Nensi Pelosi na izboru za novu predsednicu Predstavničkog doma i ponovo založio za izgradnju zida na granici. Na brifingu su uz predsednika stajali agenti granične službe koji su podržali njegov zahtev.

Predsednik je odbio da odgovori na pitanja reportera koji su prisustvovali brifingu. To je prvi put, od kada je izabran, da se Tramp pojavio za podijumom sale Džejms Bredli u Beloj kući, gde se održavaju konferencije za novinare.

Vlada ostaje zatvorena?

Očekuje se da kongresni lideri ponovo dođu u Belu kuću u petak da nastave razgovore, što je nagoveštaj da bi vlada mogla da ostane zatvorena i tokom vikenda.

Bela kuća je organizovala sastanak da pokuša da ubedi demokrate da je finansiranje zida hitno bezbednosno pitanje. Umesto toga, demokratski lideri prekinuli su prezentaciju sekretarke za unutrašnju bezbednost Kirstjen Nilsen i bezuspešno pokušali da izvrše pritisak na Trampa da prihvati njihovu ponudu.

"To jednostavno nije bila kredibilna prezentacija", rekao je senator Dik Durbin i dodao da su lider manine u Senatu Čak Šumer i Nensi Pelosi, koja bi prema očekivanjima trebalo da bude izabrana za predsedavajuću Predstavničkog doma u četvrtak, insistirali da se razgovor usmeri na otvaranje vlade.

Demokratski lider Steni Hojer, Nensi Pelosi Dik Durbin, i Čak Šumer ispred Bele kuće posle razgovora sa predsednikom Trampom
Demokratski lider Steni Hojer, Nensi Pelosi Dik Durbin, i Čak Šumer ispred Bele kuće posle razgovora sa predsednikom Trampom

Pelosi je izjavila da će Predstavnički dom kako je i planirano, već u četvrtak, kada demokrate preuzmu kontrolu od Trampovih republikanaca, održati glasanje o zakonskom predlogu kojim bi se okončalo zatvaranje vlade, bez izdvajanja novca za zid, koji traži predsednik SAD.

"Tražimo od predsednika da otvori vladu", rekla je Pelosi ispred Bele kuće posle sastanka s Trampom.

Međutim, lider senatske većine Mič Mekonel rekao je posle toga da taj dom Kongresa neće glasati o tom predlogu zakona, nazivajući ga "političkom predstavom" i "potpuno neprihvatljivom polaznom tačkom".

Demokrate žele da obezbede sredstva za najveći deo vlade do septembra, ali da dozvole da se još mesec dana pregovara o finansiranju zida, tako što će samo delimično finansirati Sekretarijat za unutrašnju bezbednost, koji je zadužen za zid.

Šumer je izjavio da je Tramp priznao da bi republikanci izgubili adut u pregovorima, ako bi dozvolili da ostatak vlade bude finansiran.

"Pitali smo ga da nam da jedan dobar razlog... zašto bismo nastavili da imamo zatvorenih osam sekretarijata, kad razgovaramo o razlikama u mišljenju samo o unutrašnjoj bezbednosti. Nije mogao da nam da dobar odgovor", rekao je Šumer posle sastanka u Beloj kući.

Tramp je u sredu uveče na Tviteru nazvao sastanak "važnim" i rekao da će nastaviti da pregovara sa demokratama "da se usvoji zakon koji zaštićuje naše granice, podržava agente i službenike na terenu, i održava Ameriku bezbednom".

"Koliko god bude trebalo"

Trampov zahtev za pet milijardi dolara za finansiranje zida duž američko meksičke granice izazvao je delimično zatvaranje vlade zbog kojeg skoro četvrtina vlade i 800 federalnih službenika ne rade.

Pre sastanka sa zakonodavcima, Tramp je rekao da će vlada biti zatvorena "koliko god bude potrebno", dok vrši pritisak da dobije sredstva za zid, u sklopu bilo kojeg zakonskog predloga da se ponovo otvore agencije, koje su prestale s radom kada im je 22. decembra nestalo sredstava.

"Moglo bi da potraje dugo", rekao je Tramp novinarima tokom sastanka kabineta, "ili da se završi brzo".

Pelosi je istakla da je zakonska mera, koja će biti predstavljena u Predstavničkom domu, prethodno dobila podršku u Senatu, koji će i dalje biti pod republikanskom kontrolom, kada u četvrtak počne s radom novi Kongres.

Međutim, Mekonel je prethodno najavio da senatski republikanci neće usvojiti nijednu budžetsku meru koju Tramp ne podržava.

Tramp je na sastanku kabineta bez dokaza tvrdio da Meksiko već plaća zid, kroz novi trgovinski sporazum i da je veliki deo zida već izgrađen.

"Zidovi funkcionišu", rekao je Tramp na sastanku kabineta. Tramp je potom, bez navođena detalja, izjavio da je 30-35 miliona ljudi u SAD nelegalno.

"Naša južna granica je kao bušna kao sito", rekao je predsednik SAD. "Potrebne su nam barijere".

Sekretarka za unutrašnju bezbednost Kirstjen Nilsen, koja je javila putem video linka, rekla je predsedniku i drugim članovima kabineta da "lažne porodice" ulaze u SAD u pokušaju da ostanu u zemlji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG