Linkovi

Bitka oko budžeta


Republikanski lider, Džon Bejner odlazi na sastanak sa svojom poslaničkom grupom u Predstavničkom domu, 16. oktobar 2013.

Bela kuća odbila novi predlog republikanaca u Predstavničkom domu za pokretanje rada delimično zatvorenih vladinih agencija i sprečavanja da Sjedinjene Države izgube mogućnost daljeg zaduživanja.

Vreme polako, ali sigurno ističe dok su Sjedinjene Države sve bliže i bliže dostizanju granice preko koje više neće moći da se zadužuju i time izmire svoje finansijske obaveze prema Amerikancima i ostatku sveta. Dvostranački pregovori nastavljeni su i danas u Senatu pošto su republikanci iz Predstavničkog doma dostavili svoj predlog za ponovo pokretanje rada delimično zatvorenih vladinih agencija i sprečavanje da zemlja padne pod stečaj.

Tokom današnjeg dana na Kapitol hilu bila je primetna atmosfera da nešto pod hitno mora da se učini kako bi se okončala politička kriza u kojoj se zemlja nalazi već dve pune nedelje. Republikanski članovi Predstavničkog doma sastavili su dva odvojena plana – jedan predlog kako okončati delimično zatvaranje federalnih službi i drugi kojim bi se podigla granica zaduživanja. Međutim, predlog nije naišao na pozitivnu ocenu.

“Ekstremistički republikanci u Predstavničkom domu pokušavaju da miniraju dvostranački progres koji smo postigli u Senatu tako što su sastavili predlog koji ne može da bude izglasan u Senatu i neće biti izglasan u Senatu”, rekao je lider demokratske većine u Senatu, Heri Rid.

Oba zakonska predloga republikanaca predviđaju finansiranje vlade u naredna tri meseca, do 15. januara kao i povećanje granice do koje zemlja može da se zaduži, ali takođe samo do kraja februara.

“Pokušavamo da pronađemo način da se pomerimo s mrtve tačke tako što će obe političke strane biti zadovoljne, jer želimo da omogućimo Amerikancima da budu pravedno tretirani pod Obamakerom”, kaže Džon Bejner, predsedavajući Predstavničkog doma.

Republikanski predlog u Predstavničkom domu međutim sadrži dve koncesije, koje se odnose na novi zakon o reformi zdravstvenog osiguranja “Obamaker”, što je kamen spoticanja u pregovorima. Između ostalog, traži se dvogodišnje odlaganje poreza na medicinska pomagala kao i ukidanje vladinih subvencija za zdravstvenu zašttitu američkog predsednika Obame, članova njegovog kabineta i članove Kongresa.

Bela kuća odmah je odbacila taj predlog. Predsednik Obama več nekoliko puta je odbio da pregovora o zakonu za reformu zdravstvenog osiguranja.

“Iz nekog razloga koji ja ne razumem, republikanci ponovo žele da sabotiraju dvostranačke napore u Senatu što će teško pogoditi ne samo našu ekonomiju već i naš položaj na svetskoj sceni”, poručila je liderka demokratske manjine u Predstavničkom domu, Nensi Pelosi.

Zakonodavci navode da Senat možda neće glasati za svoj predlog pre srede, uoči konačnog roka u četvrtak posle čega preti opasnost da Sekretarijat za finansije više neće moći da pozajmljuje novac za isplatu poverilaca i ispunjavanje drugih fiskalnih obaveza Sjedinjenih Država.
XS
SM
MD
LG