Linkovi

Vlada SAD i dalje zatvorena - ima li pomaka u pregovorima o budžetu?


Britaniya qirolichasi Yelizaveta II taxtga o‘tirganining 70 yilligiga bag‘ishlangan to‘rt kunlik tantanalar boshlandi. London.
Britaniya qirolichasi Yelizaveta II taxtga o‘tirganining 70 yilligiga bag‘ishlangan to‘rt kunlik tantanalar boshlandi. London.

Delovi američke vlade zatvoreni su već peti dan. Kongres ponovo zaseda u četvrtak, a predsednik Tramp i demokrate nastavljaju bitku oko finansiranja rada vlade, koja je povezana sa Trampovim insistiranjem da u istom zakonskom paketu Kongres odobri izdvajanje pet milijardi dolara za izgradnju zida na granici sa Meksikom. Delimično zatvaranje vlade je samo jedan od problema koji muče Vol Strit.

“Sramota je šta se dešava u ovoj zemlji. Mimo toga, svima želim srećan Božić”, rekao je predsednik Donald Tramp.

Liderka manjine u Predstavničkom domu Nensi Pelosi izjavila je za dnevnik USA Tudej da Tramp koristi taktiku širenja straha kako bi dobio podršku za svoj zid.

Predsednik je takođe, bez ikakvog dokaza, izneo tvrdnju da mnogi od oko 400.000 federalnih radnika koji su primorani da rade bez plate tokom praznika – podržavaju njegov cilj.

“Mnogi od tih radnika su mi rekli ili poručili – ostanite dosledni dok ne dobijete sredstva za zid. Ti federalni radnici žele zid.”

Jedan od federalnih radnika je Rekvon Snajder – vladin radnik pod ugovorom koji ima porodicu i ne zna kada će dobiti sledeću platu.

“Bezbednost na granici je važna, ali ovo sve izgleda kao iznuđivanje i ucena jer smo mi tu taoci. Ako vam je Amerika glavni prioritet svakako treba da nas pustite da se vratimo na posao”

Neizvesnost doprinosi brigama na Vol Stritu. Do sada je ovo bio najgori decembar za berzu od Velike depresije, kaže novinarka TV ABC Rebeka Džarvis

“Ako sada pogledate ekonomiju u smislu svakodnevnog života – stvari stoje dobro. Stopa nezaposlenosti je na najnižem nivou u 49 godina. Ali ako razmišljamo o 2019, većina ekonomista ne očekuje da se taj pozitivan utisak prenese na sledeću godinu.

Ekonomski savetnik Bele kuće Kevin Haset istakao je da će pozitivni podaci o prodaji tokom praznika dovesti do toga da berzanski indeksi ponovo porastu. On je takođe rekao novinarima da radna mesta šefa Federalnih rezervi Džeroma Pauela i sekretara za finansije Stivena Mnučina – nisu ugrožena, iako je bilo spekulacija da se Tramp sprema da otpusti Pauela.

XS
SM
MD
LG