Linkovi

Prvi put u istoriji očekuje se da nebelkinja bude gradonačenica Bostona


Arhiva - Izborni zvaničnici sortiraju glasove na daljinu i rane glasove tokom brojanja glasova u Gradskoj kući Bostona, u Bostonu, 2. novembra 2020.
Arhiva - Izborni zvaničnici sortiraju glasove na daljinu i rane glasove tokom brojanja glasova u Gradskoj kući Bostona, u Bostonu, 2. novembra 2020.

Četiri lidera u trci za gradonačelnika Bostona nisu belkinje, što je izuzetan preokret za grad koji je na tu funkciju birao samo belce od svog osnivanja 1822.

Glasači u utorak biraju dva najbolja kandidata među njih osam, a ankete pokazuju da samo četiri kandidata imaju šanse za napredovanje - od kojih su sve žene koje nisu bele rase. Dve pobednice suočiće se na zvaničnim izborima za poziciju gradonačelnika 2. novembra.

Prema rezultatima ankete Univerziteta Safolk objavljenoj prošle nedelje, prednjači Mišel Vu sa 31 odsto glasova, prva azijsko-američka žena koja je bila gradska savetnica. U izuzetno tesnoj trci za drugo mesto su vršiteljka dužnosti gradonačelnika Kim Džejni sa 20 odsto, gradska odbornica Anisa Esejbi Džordž sa 19 odsto i gradska odbornica Andrea Kempbel sa 18 odsto.

Džejni nije preuzela dužnost u martu kada je bivši gradonačelnik Martin Volš napustio tu poziciju kako bi postao američki sekretar za rad. I Džejni i Kempbel su crnkinje. Džordž je ćerka oca Arapa Tunižanina i majke Poljakinje, a identifikuje se kao žena obojene kože. Na glasačkom listiću su još četiri kandidata, od kojih su samo tri aktivna, ali nijedan nije dobio iznad tri odsto prošle nedelje.

Piše se istorija

"Istorija se neće stvarati 2. novembra, na dan konačnih izbora", rekao je Dejvid Paleologos, direktor Centra za politička istraživanja Univerziteta Safolk. "Istorija će se tehnički stvoriti sledećeg utorka, jer će oba kandidata biti obojene koje nisu belačke".

Iako su na neki način porepoznatljivi, kandidati koji se bore za gradonačelnika zapravo su odraz grada koji je pretrpeo značajne promene u rasnom sastavu u proteklim decenijama. Dugo većinski belački grad, Boston je sada grad u kome su manjine postale većina, sa crncima i hispano stanovnicima koji predstavljaju 19 odsto stanovništva, a Azijci 11 odsto. Iako su još uvek najveća pojedinačna grupa, belci sada predstavljaju samo 45 odsto stanovnika grada.

Signal o nadolazećim političkim promenama stigao je 2018. godine kada je Ajna Presli, crnkinja i članica Gradskog veća, zamenila desetogodišnjeg kongresmena Majka Kapuana na mestu predstavnika Sedmog kongresnog okruga Masačusesa.

Teška rasna istorija

Boston, 24. najveći grad u SAD, ima složenu i ponekad problematičnu rasnu istoriju. U godinama pre građanskog rata, grad je bio žarište abolicionističkog pokreta, koji je zahtevao okončanje ropstva. I tokom rata, tamo je formiran čuveni potpuno crni 54. pešadijski puk Masačuses.

Ali grad nije uvek živeo svoju istoriju. Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, napori da se integrišu škole koje su bile oštro podeljene po rasi naišle su na nasilne proteste belih Bostonaca koji su se protivili tome da crnačka deca dođu u školu u svoja naselja.

Jedna od kandidatkinja, vršiteljka dužnosti gradonačelnika Džejn, doživela je te nemire kao dete. Na jednom događaju održanom prošle nedelje, prisetila se da je u detinjstvu autobusom putovala kroz rulju koja baca kamenje. Ona je rekla da je njeno prisustvo na mestu vršiteljke dužnosti gradonačelnika i kandidatkinje za gradonačelnicu "dokaz koliko je daleko ovaj grad stigao"

Biografije kandidatkinja

Džejni, koja je postala vršiteljka dužnosti gradonačelnika kada se Volš pridružio Bajdenovoj administraciji, već je ušla u istoriju u toj ulozi kao prva žena i prva obojena osobakoja je vodila Gradsku kuću. Rođena u Bostonu, svoju kćerku je odgajala kao samohrana majka pohađajući srednju školu, i na kraju je uspela kroz Smit koledž.

Vu je diplomirala na Harvardu i Pravnom fakultetu na Harvardu. Članica je Gradskog veća od 2013. godine, kada je sa 28 godina postala prvi Amerikanac iz Azije izabran u to telo. Dete tajvanskih imigranata, Vu tečno govori mandarinski i španski.

Džordž je rođena Bostonka koja je pohađala Univerzitet u Bostonu i magistrirala obrazovanje na Univerzitetu Masačuses Boston. Profesorka u gimnaziji od 2001. godine, Džordž je izabrana u Gradsko veće 2015. godine.

Kempbel, takođe rođena Bostonka, služila je u Gradskom veću od 2015. godine i postala je prva crnkinja koja je obavljala funkciju predsednika Saveta, a na toj funkciji je bila dve godine, počevši od januara 2018. Neko vreme je radila kao zamenica pravnog savetnika Devala Patrika, prvog crnca koji je bio guverner Masačusesa.

Sporo biraju žene

Izbor Preslijeve, a sada i očekivani izbor žene obojene kože za gradonačelnicu, označavaju značajne korake u gradu koji nije s dobrodošlicom dočekivao žene na vlasti, rekla je Erin O'Brajen, vanredna profesorka političkih nauka na Univerzitetu u Masačusesu u Bostonu.

"Boston je veoma sporo birao kandidate obojene kože i žene", rekla je ona. "Čak i danas jedva smo na sredini kad je u pitanju izbor žena, među 50 država. Dakle, imate vrlo liberalnu državu, ali nemate državu u kojoj su izabrani lideri toliko različiti kao stanovništvo".

Jedna stvar koja neće biti jedinstvena u ishodu izbora u utorak je politička stranka pobednika. Sve četiri vodeće kandidatkinje su članice Demokratske stranke. Boston nije birao republikanskog gradonačelnika od 1925.

Ko god pobedi u utorak, rekao je Paleologos sa Safolka, rezultat "će prepraviti istoriju, a što se tiče izbora u novembru, osobe obojene kože, to je velika vest".

XS
SM
MD
LG