Linkovi

NBC neće emitovati dodelu Zlatnih globusa 2022, Tom Kruz vratio svoje nagrade


ARHIVA - 77. dodela nagrada Zlatni globus održana je na Beverli Hilsu u Kaliforniji, 5. januara 2020. (Foto: AP/Jordan Strauss/Invision)
ARHIVA - 77. dodela nagrada Zlatni globus održana je na Beverli Hilsu u Kaliforniji, 5. januara 2020. (Foto: AP/Jordan Strauss/Invision)

Zbog sve većeg pritiska studija, zvezda i velikih delova filmske industrije na Holivudsko udruženje stranih novinara (HFPA), TV mreža NBC saopštila je da neće prenositi dodelu Zlatnih globusa 2022, čime je doveden u pitanje opstanak jedne od najstarijih i najgledanijih dodela nagrada u Holivudu.

Kritike na račun Udruženja stranih novinara, koje dodeljuje "Globuse" i često se osuđuje zbog etičkih prekršaja i nedovoljne raznovrsnosti među kandidatima, dostigle su takav nivo u ponedeljak da je Tom Kruz vratio svoja tri Zlatna globusa sedištu udruženja, prema upućenoj osobi koja je želela da ostane anonimna.

NBC je saopštio da veruje da je Holivudsko udruženje stranih novinara - koje bi mogli da bojkotuju Netfliks, Vorner bros i mnogi holivudski glumci zbog nedovoljne raznovrsnosti članova udruženja - rešeno da se reformiše. Međutim, ta promena ne može da se odigra dovoljno brzo, do naredne dodele nagrada.

"Promena takvog obima zahteva vreme i rad, i snažno smo uvereni da je HFPA potrebno vreme da bi sprovela promene na pravi način", saopštila je mreža. "Zbog toga, NBC neće emitovati Zlatne globuse 2022. Ukoliko organizacija sprovede svoj plan, nadamo se da ćemo moći da emitujemo ceremoniju u januaru 2023. godine".

Holivudsko udruženje stranih novinara odavno je predmet kritika i podsmeha zbog nedovoljne raznovrsnosti kandidata, odnosno sklonosti da nominuje bele kandidate, zbog čega su ga ismevali čak i voditelji same ceremonije. Novinari Los Anđeles tajmsa su obavili istraživanje i u februaru objavili tekst o sumnjivoj strukturi udruženja, u kojem trenutno, među 90 članova sa pravom glasa, nema nijednog crnca niti crnkinje.

HFPA je obećala da će se drastično reformisati i prošle nedelje usvojila plan o većoj raznovrsnosti svog članstva. Međutim, to nije sprečilo nekoliko studija da zaprete da će se povući iz takmičenja za Zlatne globuse.

Prošle nedelje, Netfliks i Amazon studio su saopštili da će prekinuti veze sa HFPA ukoliko brzo ne sprovede još drastičnije promene.

"Ne verujemo da će predložena nova politika - posebno u smislu veličine i brzine rasta članstva - rešiti sistemske probleme sa raznovrsnošću i inkluzivnošću u udruženju, niti pomanjkanje jasnih standarda rada vaših članova", napisao je u pismu grupi direktor Netfliksa Ted Sarandos.

ARHIVA - Voditeljke dodele Zlatnih globusa Tina Fej i Ejmi Poler na 71. godišnojj dodeli Zlatnih globusa na Beverli Hilsu.
ARHIVA - Voditeljke dodele Zlatnih globusa Tina Fej i Ejmi Poler na 71. godišnojj dodeli Zlatnih globusa na Beverli Hilsu.

U svom pismu, kompanija Vorner (WarnerMedia) saopštila je da će prestati da održava specijalne projekcije i druge događaje za HFPA dok ne sprovede značajnije promene."

"Suviše dugo, zahtevi za specijalnim uslugama i povlasticama i drugi neprofesionalni zahtevi su iznošeni našem timu i drugima u ovoj industriji", napisali su direktori Vorner medija.

"Žao nam je što smo se, kao industrija, žalili, ali smo u velikoj meri tolerisali takvo ponašanje sve do sada".

Gnev zbog ponašanja Holivudskog udruženja stranih novinara se pojačao u proteklih šest nedelja, kako je filmska industrija, koja je dugo ignorisala problem rasne i rodne nejednakosti, sada postala netolerantna prema ponašanju ove organizacije, koju uglavnom čine malo poznati novinari, koji značajno profitiraju zbog godišnje ceremonije.

Holivud sve više napušta HFPA. Grupa od 100 kompanija koje zastupaju umetnike saopštila je da će savetovati svojim klijentima da ne učestvuju u događajima koje organizuje HFPA. Mark Rafalo, koji je ove godine osvojio Zlatni globus, nedavno je izjavio da više "ne može da bude ponosan i srećan što je dobitnik te nagrade". Skarlet Džohensen je izjavila da su za nju, konferencije za novinare HFPA "značile odgovaranje na seksistička pitanja i primedbe nekih članova udruženja koje su se graničile sa seksualnim uznemiravanjem".

Holivudsko udruženja stranih novinara nije komentarisalo odluku NBC o dodeli nagrada 2022, ali su članovi odbora izneli svoj raspored reformi - koji će do početka avgusta dovesti do obnovljenog članstva i novog sastava samog odbora, kao i brojne druge promene politike.

"Bez obzira na sledeći datum emitovanja dodele Zlatnih globusa, primena transformativnih promena što je brže moguće - i što promišljenije - i dalje je prioritet naše organizacije", saopštila je grupa.

Dodela Zlatnih globusa je proteklih godina imala pad gledanosti, ali i dalje važi za jednu od najgledanijih ceremonija, i obično je na trećem mestu posle Oskara i Gremija. 78. dodela Zlatnih globusa, održana 28. februara, privukla je 6,9 miliona ljudi, što je pad od čak 63 odsto u odnosu na prenos iz 2020, koji je gledalo 18,4 miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG