Linkovi

Pulicerove nagrade novinarima koji su pratili pandemiju, rasne proteste


Pulitzer Prize medallion, on texture, partial graphic
Pulitzer Prize medallion, on texture, partial graphic

Rojters i Mineapolis Star Tribjun osvojili su Pulicerove nagrade za izveštavanje o rasnoj nejednakosti i radu američke policije dok su Njujork tajms i Atlantik nagrađeni za praćenje pandemije Kovida-19 - dve teme koje su dominirale u naslovima protekle godine.

Star Tribjun osvojio je Pulicerovu nagradu 2021. za izveštavanje o aktuelnim događajima zbog svog "efikasnog, autoritativnog i iznijansiranog praćenja" ubistva Džordža Flojda u maju prošle godine, dok su Rojters i Atlantik podelili nagradu za novinarsko objašnjavanje te teme.

Asošijeted pres osvojio je dve Pulicerove nagrade za fotografiju za praćenje protesta zbog rasne nejednakosti i strahovitih posledica koronavirusa na stariju populaciju.

Darnela Frejžer - tinejdžerka koja je telefonom snimila ubistvo - dobila je posebnu nagradu. Cilj nagrade Darneli Frejžer bio je da se istakne "ključna uloga građana u potrazi novinara za istinom i pravdom", saopštio je odbor za dodelu Pulicerove nagrade.

AP i Njujork tajms su osvojili po dva Pulicera, najprestižnije nagrade u novinarstvu, koje su prvi put dodeljene 1917, kada ih je izdavač Džozef Pulicer zaveštao u svom testamentu Univerzitetu Kolumbija u Njujorku.

Nagrada za fotografiju pripala je glavnom fotografu AP-a u Španiji, Emiliju Morenatiju, koji je snimio potresan prizor starijeg para koji se grle kroz plastičnu zavesu, radnike u mrtvačnici, u zaštitnim odelima, kako iznose tela preminulih i ljude koji su podnosili krizu u izolaciji. Pulicera za fotografiju u domenu najnovije vesti podelilo je 10 fotografa AP-a koji su pratili proteste posle ubistva Džordža Flojda.

Njujork tajms osvojio je nagradu za javnu službu za praćenje pandemije koje je žiri opisao kao "hrabro, sveobuhvatno i dalekosežno", čime je popunjen "vakuum podataka" za javnost. Vesli Moris, novinar Njujork tajmsa, dobio je nagradu za kritiku, za članke o prelamanju rase i kulture.

Nagrada za novinarski komentar pripala je Majklu Polu Vilijamsu iz Ričmond Tajms-Dispeča u Virdžiniji za seriju kolumni o uklanjanju spomenika vojnicima Konfederacije u Ričmondu posle Flojdove smrti.

Boston Glob osvojio je Pulicera za istraživačko novinarstvo za seriju članaka koja je pokazala sistematski propust vlada pojedinačnih država da dele informacije o opasnim vozačima kamiona.

Pulicerovu nagradu za književnost osvojila je Luiz Erdrič za roman "The Night Watchman".

XS
SM
MD
LG