Linkovi

Porodica Džordža Flojda pozvala na policijsku reformu na godišnjicu njegove smrti


Rođaci Džordža Flojda i njihovi advokati izlaze iz Bele kuće posle susreta sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom i potpredsednicom Kamalom Haris.
Rođaci Džordža Flojda i njihovi advokati izlaze iz Bele kuće posle susreta sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom i potpredsednicom Kamalom Haris.

Rođaci Džordža Flojda sastali su se sa predsednikom Džozefom Bajdenom u Beloj kući i pozvali na usvajanje zakona o policijskoj reformi koji bi nosio njegovo ime, na prvu godišnjicu Flojdovog ubistva.

Flojd, 46-godišnji crnac koji je preminuo u lisicama, dok mu je belački policajac kolenom pritiskao vrat, postao je lice burnog nacionalnog suočavanja sa istorijom rasne nepravde i policijske brutalnosti.

Njegove reči na samrti - "ne mogu da dišem" - postale su slogan na masovnim uličnim demonstracijama koje su potresle Sjedinjene Države i svet prošlog leta, u sred epidemije koronavirusa.

Dvostanačka grupa članova Kongresa iz oba doma radi na izradi zakona o reformi rada policije, koji bi nosio njegovo ime.

"Ako možete da donesete federalne dokaze da zaštitite jednu pticu, a to je beloglavi orao, kao simbol nacije, možete da usvojite federalne zakone da zaštitite ljude crne i smeđe boje kože", rekao je Flojdov brat Filonis ispred Bele kuće, nakon što se, zajedno sa još pet članova porodice Flojd, sastao sa sa Bajdenom i potpredsednicom Kamalom Haris u Ovalnoj kancelariji.

"Moramo da reagujemo. Nalazimo se na prekretnici", izjavio je Bajden u saopštenju koje je Bela kuća objavila posle susreta. "Bitka za dušu Amerike je bila konstantno povlačenje napred i nazad, između američkog ideala da smo svi stvoreni jednaki i surove realnosti rasizma koja nas odavno razdire."

Filonis Flojd, brat Džordža Flojda, razgovara sa novinarima pre susreta sa Nensi Pelosi, predsedavajućom Predstavničkog doma, 25. maja 2021.
Filonis Flojd, brat Džordža Flojda, razgovara sa novinarima pre susreta sa Nensi Pelosi, predsedavajućom Predstavničkog doma, 25. maja 2021.

Flojdovi članovi porodice, među kojima je bila njegova ćerka Điana i još dvojica braće, prethodno su se na Kapitol Hilu sastali sa predsedavajućom Predstavničkog doma Nensi Pelosi i drugim zakonodavcima koji su obećali usvajanje zakona koji je trenutno zakočen u Kongresu.

"Ovo mora da se uradi", kazao je Filonis Flojd, brat Džordža Flojda, reporterima na Kapitol hilu dok je stajao pored Pelosi i drugih članova Kongresa.

Predsednik Bajden na Tviteru je poručio da je vreme da se zakon usvoji. "Prošlo je godinu dana od kad je Džordž Flojd ubijen. Džordžova porodica je ispoljila izuzetnu hrabrost. Presuda prošlog meseca je korak ka pravdi ali ne možemo da se zaustavimo tu. Došli smo do prelomne tačke, moramo da delujemo."

Senator Tim Skot, glavni republikanski pregovarač, rekao je reporterima u utorak da glavna tačka sporenja ostaje pitanje "kvalifikovanog imuniteta" - pravna doktrina koja štiti pojedinačne policajce od sudskog gonjenja u određenim okolnostima. Republikanci se protive odredbama zakona kojima se ukida takav imunitet, dok mnoge liberalne demokrate kažu da će samo podržati zakon kojim se on ukida.

"Imamo još mnogo posla ali zakon je počeo da se uobličava", rekao je Skot.

Slavljenje Flojdovog života

U Mineapolisu, gradu gde je izgubio život u rukama policije, Džordžu Flojdu je odata pošta minutom ćutanja. Flojdova sestra Bridžet i drugi rođaci pridružili su se gradonačelniku Džejkobu Freju, građanima i aktivistima u parku u centru grada. Minut ćutanja održan je u 1 sat popodne po lokalnom vremenu. Demokratski guverner Tim Volc je to vreme odredio za minut ćutanja u proklamaciji u kojoj se navodi da će "istinska pravda" za Flojda doći samo kada se razmontira i eliminiše sistemski rasizam.

Fondacija koju su otvorili članovi Flojdove porodice u znak sećanja na njega, organizovala je popodne muzike i hrane u parku blizu sudnice u centru grada gde je Derek Šovin, bivši policajac, u aprilu osuđen za ubistvo Flojda na suđenju koje je označilo prekretnicu u načinu na koji se u Americi sudi policajcima.

Građani Mineapolisa kleče na trgu Džordža Flojda u Mineapolisu na godišnjicu njegovog ubistva, 25. maja 2021.
Građani Mineapolisa kleče na trgu Džordža Flojda u Mineapolisu na godišnjicu njegovog ubistva, 25. maja 2021.

45-godišnjem Šovinu izriče se kazna 25. juna a mogao bi da bude osuđen na maksimalno 40 godina zatvora. Trojica drugih policajaca koji su učestvovali u hapšenju izjasnili su se da nisu krivi za saučesništvo u ubistvu Flojda a njihovo suđenje biće održano sledeće godine. Policija Mineapolisa otpustila je svu četvoricu policajaca dan posle Flojdove smrti.

U utorak ujutru čula se pucnjava blizu raskrnice na kojoj je Flojd ubijen, pri čemu je razbijen izlog jedne berbernice, saopštili su policija i očevici. Nije izvesno da li je pucnjava bila povezana sa godišnjicom ubistva. Policija je saopštila da je jednoj osobi ukazana pomoć zbog povreda ali da nije u teškom stanju.

XS
SM
MD
LG