Linkovi

Marš u Mineapolisu uoči godišnjice ubistva Džordža Flojda


Učesnici marša u Mineapolisu
Učesnici marša u Mineapolisu

Članovi porodice Džordža Flojda i drugi koji su izgubili članove svojih porodica u sukobima sa policijom, prošetali su Mineapolisom u nedelju, uoči godišnjice ubistva Džordža Flojda.

Stotine ljudi skupile su se ispred zgrade suda u centru grada gde je za Flojdovo ubistvo nedavno osuđen bivši policajac Derek Šovin. Demonstranti su nosili fotografije Flojda, ali i drugih crnaca koji su ubijeni od strane policajaca.

Demonstranti su uzvikivali "Nema mira dok nema pravde". Guverner Minesote Tim Volc i gradonačelnik Mineanpolisa Džejkob Frej slušali su govore članova Flojdove porodice koji su pozvali da pravda za žrtve bude zadovoljena.

"Ovo je bila jedna duga i bolna godina. Naši životi su se promenili u sekundi i nije mi i dalje jasno zbog čega", rekla je Flojdova sestra Bridžet.

Godišnjica ubistva biće obeležena u utorak, 25. maja. Na taj dan 2020. policajac Derek Šovin je, prilikom hapšenja, klečao na vratu Flojda više od devet minuta, i Flojd je preminuo.

Govornici na skupu u Mineapolisu bili i lokalni aktivisti, ali i advokat Flojdove porodice Ben Kramp i aktivitsta i sveštenik Al Šarpton koji su pozvali Senat da usvoji izmene predog zakona o policiji nazvan po Džordžu Flojdu. Taj predlog zakona donosi suštinske promene u delovanju policije na federalnom nivou: zabranjuje zahvat davljenja prilikom privođenja i predviđa da se napravi nacionalni registar policajaca koji prekoračuju ovlašćenja.

"Želimo da se nešto desi u Vašingtonu, nešto što će izmeniti federalni zakon. Predugo nema pravde. Vreme je da izglasaju ove izmene zakona", rekao je Šarpton.

Flojdov brat Terens je u Njujorku organizovao protest i poručio okupljenima da ne zaborave ni njegovog brata, ni druge žrtve rasnog nasilja.

"Ako budemo pamtili ime mog brata, pamtimo i ostale. Brijanu Tejlor, Šona Bela, Ahmada Arberija, ima čitav spisak. Mnogo ih je".

Memorijalna fondacija Džordža Flojda, osnovana u Fajetsvilu u Severnoj Karolini gde je rođen, takođe će organizovati manifestacije u znak obeležavanja prve godišnjice ubistva. Ta fondacija je namenjena borbi protiv rasne nejednakosti u crnačkim i drugim manjinskim zajednicama.

XS
SM
MD
LG