Linkovi

SAD obilježavaju Dan Martina Lutera Kinga mlađeg


Spomenik Martinu Luteru Lingu mlađem u prestonici SAD-a Vašingtonu (Foto: REUTERS/Yuri Gripas)

Sjedinjene Države obiljležavaju Dan Martina Lutera Kinga mlađeg usred globalne pandemije, koja je dovela do toga da se mnogi događaji premeste na internet, i u vreme kada se zemlja suočava sa pretnjama političkim nasiljem u vezi sa inauguracijom izabranog predsednika Džoa Bajdena.

Sjećanje na jednog od američkih najznačajnijih boraca za ljudska prava održano je u gradu Atlanti odakle je poslata poruka o potrebi obnavljanja posvijećenoti nenasilju u, kako je navedeno, teškoj godini koju su obilježili pandemija koronavirusa, protesti protiv rasizma i napad na zdanje Kapitol hila.

Praznik ne obilježavamo samo u vrijemenu opasnosti i fizičkog nasilja – već i u trenucima u kojima i u našem govoru dominiraju nasilni termini. Iskreno, potpuno je van kontrole i mnogo štete činimo jedni drugima”, rekla je Bernis King – ćerka Martina Lutera Kinga mlađeg.

Svake godine, trećeg ponedeljka u januaru, u Americi se odaje pošta ubijenom lideru borbe za građanska prava, koji je pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka organizovao nenasilne proteste protiv rasne segregacije i za jednakost crnaca i njihova glasačka prava. Na taj praznik se tradicionalno održavaju skupovi na kojima se podsjeća na Kingovo delo , ali i učestvuje u projektima u humanitarne svrhe u mnogim lokalnim zajednicama.

Međutim, i pandemija i upozorenja na nasilje u gradovima širom zemlje uticali su na to da se Dan Martina Lutera Kinga obiljeležava drugačije ove godine.

Neke od aktivnosti na širem području Vašingtona održavaju se i ove godine, ali organizatori izbjegavaju zone pod bezbednosnim restrikcijama i vode računa o merama socijalnog distanciranja zbog pandemije koronavirusa.

Martin Luter King mlađi ubijen je 4. aprila 1968. godine, tokom protesta sanitarnih radnika u gradu Memfisu u državi Tenesi, kojima je došao da pruži podršku tokom okupljanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG