Linkovi

Kako je Amerika reagovala na presudu za ubistvo Džordža Flojda


Reakcija jednog čoveka u Mineapolisu na vest o presudi Dereku Šovinu
Reakcija jednog čoveka u Mineapolisu na vest o presudi Dereku Šovinu

Suze, radost i strah - tako su ljudi širom SAD reagovali na vest da je bivši policajac iz Mineapolisa Derek Šovin proglašen krivim za ubistvo crnca Džordža Flojda, kojem je u maju 2020. više od devet minuta klečao na vratu.

Porota u Mineapolisu Šovina je proglasila krivim po sve tri tačke optužnice: ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena. Kaznu će mu sudija izreći u roku od osam nedelja, a Šovin je sproveden u zatvor.

Slavlje je bilo ispred sudnice u Mineapolisu i na trgu Džordža Flojda u tom gradu, odnosno na mestu gde je ubijen.

"Sada mogu da dišem. Osećala sam da će se desiti nešto posebno i dovela sam unuke da to vide", rekla je 43-godišnja crnkinja Laneja Belfild.

Kris Dikson, Afroamerikanac iz Mineapolisa, je plakao.

"U ovoj zemlji policajci ne odgovaraju za ono što rade. A pogotovo je teško da to, kao crnac, gledate svakog dana".

Presuda je za njega nova nada.

"Ne samo za crnce, nego za sve ljude drugih rasa i kultura za koje je ovo bilo neprihvatljivo".

Reakcije na presudu u Mineapolisu
Reakcije na presudu u Mineapolisu

Demonstranti ispred sudnice u Mineapolisu su skrenuli pažnju i na slučaj policajke iz Minesote Kimberli Poter koja je optužena za ubistvo iz nehata, pošto je ubila crnca Dontea Rajta u mestu Bruklin centar, blizu Mineapolisa.

"Optužite, osudite i strpajte te policajce u zatvor. Ceo sistem je kriv", uzvikivali su demonstranti.

Iz rodnog grada Džordža Flojda, Hjustona u Teksasu, oglasio se njegov prijatelj iz detinjstva Trevis Kejns koji je rekao da je važno što je Šovin proglašen krivim za ubistvo.

"Afroamerikanci žele da ih tretiraju kao ljudska bića. Je l tražimo previše? Umorni smo od višegodišnje policijske brutalnosti i javnih linčovanja".

Aktivisti koji se bore za reformu policije u SAD kažu da su poslednji trenuci Flojdovog života prikazani na snimku, pokrenuli ljude širom sveta da se dignu protiv rasne nejednakosti i policijske brutalnosti.

"Nadamo se da ćemo iskoristiti priliku, ovaj momenat, da se okupimo i zajednički izlečimo bol. Ali, i da se zapitamo kuda dalje", rekla je​ Nadžuma Smit Polard, pastor iz Los Anđelesa.

Građani su se okupili i u Njujorku
Građani su se okupili i u Njujorku

Policija širom SAD se pripremila za okupljanja i demonstracije povodom presude, a neki su strahovali da mogu da izbiju i neredi.

Portparolka Nacionalne policijske asocijacije Betsi Smit ocenila je da pozivi za reformu policije na kraju mogu da nanesu štetu građanima.

"Gubitnik neće biti američka policija, već gradovi koji će morati sami da se bore sa nasilnim demonstracijama. A to neće biti samo Mineapolis".

Neke druge policijske stanice, poput one u Ouklendu u Kaliforniji, iskoristile su osuđujuću presudu Šovinu da priznaju da postoje problemi u načinu na koji policija radi svoj posao u Americi.

"Ovo je trenutak za priznavanje odgovornosti, pravdu i reforme. Moramo da saosećamo i oprostimo. Sada cela zajednica mora da se ujedini i da vidimo kako da promenimo način rada policije u Americi", saopštila je policija.

Demonstranti u Atlanti posle izricanja presude
Demonstranti u Atlanti posle izricanja presude

Tajler Peri, profesor na Afroameričkim studijama Univerziteta u Nevadi, ocenio je da su protesti povodom rasne nejednakosti prerasli u međunarodni pokret.

"I dalje osećamo gubitak jer se Džordž Flojd neće vratiti u život. Ali, u najmanju ruku, sada postoji mogućnost za istinsku promenu sistema".

XS
SM
MD
LG