Linkovi

Mineapolis povećava budžet za policiju, iako se govorilo o njenom ukidanju


Džordž Flojd umro je u Mineapolisu pošto mu je policajac klečao na vratu

Grad Mineapolis planira da potroši još 6,4 miliona dolara za zapošljavanje novih policajaca, dok istovremeno neki članovi Gradskog veća i aktivisti teže ka ukidanju policije u tom gradu posle smrti Džordža Flojda.

Gradsko veće je jednoglasno odobrilo dodatni budžet koji je policija tražila, jer trenutno radi 200 policajaca manje nego uobičajeno, ukupno njih 638. Veliki broj policajaca je uzeo bolovanje ili napustio službu nakon smrti Džordža Flojda, koji je umro pošto mu je policajac Derek Šovin skoro 9 minuta klečao na vratu.

Njegova smrt uzrokovala je proteste širom zemlje zbog rasne nejednakosti. Šovin je optužen za ubistvo drugog stepena, a suđenje bi trebalo da počne 8. marta. Trojica policajaca koja su učestvovala u tom incidentu, takođe su optuženi za pomaganje i njima suđenje treba da počne u avgustu.

Derek Šovin (prvi s leva) i trojica njegovih kolega optuženi su u slučaju smrti Džordža Flojda
Derek Šovin (prvi s leva) i trojica njegovih kolega optuženi su u slučaju smrti Džordža Flojda

Iako je nakon Flojdove smrti bilo poziva da se ukine policijska služba u Mineapolisu, neki stanovnici su zamolili grad da uposli još policajaca zbog toga što ne mogu sve da postignu i što su nasilje i kriminal u porastu.

Gradonačelnik Džejkob Frej i šef policije u Mineapolisu Medaria Aradondo obećali su da će pooštriti kriterijume za zapošljavanje policajaca.

Troje članova Gradskog veća predložilo je da se policijska služba zameni odeljenjem za javnu bezbednost, u kojem bi sem policije bili i pripadnici drugih službi. Organizacija "Da za Mineapolis", za koju Star tribjun piše da je pomaže Fond za otvoreno društvo Džordža Soroša, predlaže sličnu promenu i skuplja potpise građana za peticiju.

"Postojeći policijski sistem ne radi u našu korist i treba nam alternativa. Ja sam socijalna radnica i mislim da ima dovoljno načina da poboljšamo bezbednost u mestu u kojem živimo", kaže Rejčel Bin iz Mineapolisa.

XS
SM
MD
LG