Linkovi

Američki nadzornik o angažmanu SAD u Avganistanu: "Oholost" i "lažljivost"


Arhiva - Snage SAD mimoilaze se sai patrolom avganistanskih komandosa u okolini Džalabada, istočno od Kabula, Avganistan, aprila 2014.
Arhiva - Snage SAD mimoilaze se sai patrolom avganistanskih komandosa u okolini Džalabada, istočno od Kabula, Avganistan, aprila 2014.

Sadašnji i budući pokušaji Sjedinjenih Država da iskoriste svoju vojnu moć u inostranstvu mogli bi da imaju istu sudbinu kao skoro dve decenije dug rat u Avganistanu, upozorio je nadzorni organ američke vlade, navodeći kao razlog ponavljanje neuspeha najviših zvaničnika da uče iz svojih grešaka.

Specijalni generalni inspektor SAD za obnovu Avganistana Džon Sopko izneo je u četvrtak tu ocenu tokom razgovora sa novinarima, optužujući redom najviše zvaničnike odbrane i diplomate da obmanjuju sami sebe, ali i američku javnost.

"Preuveličali smo, preterivali", rekao je Sopko u odgovoru na pitanje Glasa Amerike. "Naši generali jesu. Naši ambasadori jesu. Svi naši zvaničnici jesu, otišli bi u Kongres i pred američki narod sa 'Upravo smo zaokrenuli iza ćoška'".

"Toliko smo zaokrenuli iza ugla, da smo napravili okret od 360 stepeni (pun krug)", rekao je on. "Mi smo kao vrh".

Sopko je u obraćanju grupi novinara koji pišu o pitanjima odbrane rekao da, iako postoji "više razloga", SAD nisu uspele da stvore efikasniju i kohezivnu avganistansku vojsku, te da je jedan od razloga "ta oholost da možemo nekako uzeti zemlju koja je bila pusta 2001. i pretvorimo je u malu Norvešku".

Ali drugi ključni faktor, rekao je, bila je "laž".

Najviši američki vojni lideri "znali su koliko je loša avganistanska vojska", rekao je Sopko, dodajući da su pokušavali da takve probleme skrivaju.

"Promenili bismo stative"

"Svaki put kada smo imali problem sa avganistanskom vojskom, menjali smo stative", rekao je on. "Američka vojska je promenila stative na golovima i olakšala prikazivanje uspeha. I onda su, konačno, kada čak ni to nisu mogli više da čine, proglasili su tajnim alat za procenjivanje".

Arhiva - Specijalni generalni inspektor za rekonstrukciju Avganistana Džon Sopko govori tokom intervjua za Agenciju Frans pres, 24. jula 2014. u Arlingonu, Vašington.
Arhiva - Specijalni generalni inspektor za rekonstrukciju Avganistana Džon Sopko govori tokom intervjua za Agenciju Frans pres, 24. jula 2014. u Arlingonu, Vašington.

Sopko je upozorio da je deo problema sa pripremanjem Avganistana za uspeh takođe zavisio od odbijanja Vašingtona tokom skoro 20 godina da planira dugoročni uspeh.

"Uvek smo isticali da smo imali nerealne rokove za sav naš rad", rekao je on, ukazujući na niz izveštaja njegove kancelarije u proteklih 12 godina.

"Generali sa četiri zvezdice, vojni ambasadori sa četiri zvezdice, ambasadori sa četiri zvezdice naterali su USAID (Američku agenciju za međunarodni razvoj) da pokuša da prikaže uspeh u kratkim rokovima, za koje su i sami znali da nikada neće uspeti", rekao je Sopko. "Ovi kratki rokovi, koji nemaju nikakvu osnovu u stvarnosti osim političke realnosti ciklusa izdvajanja ili čega već drugog, šta god da je trenutno popularno, osuđuju nas na propast".

"I to nažalost nije problem samo u Avganistanu", dodao je on. "Mislim da ćete ga pronaći u drugim zemljama u koje smo ušli".

Sopkova kritika u četvrtak usledila je neposredno nakon objavljivanja poslednjeg izveštaja njegove kancelarije, koji opisuje situaciju na terenu u Avganistanu kao "mračnu" i upozorava da bi se avganistanska vlada mogla suočiti sa "egzistencijalnom krizom".

Zvaničnici Pentagona i Stejt departmenta nisu odmah odgovorili na Sopkovu kritiku, ali su više puta branili napore SAD u Avganistanu i drugde.

Prošle nedelje najviši američki vojni oficir, predsedavajući Združenim generalštabom general Mark Milej, rekao je da su avganistanske snage dobro obučene i dobro opremljene, iako su talibani imali "strateški zamah".

Milej je takođe branio američki model poznat kao "obučavanje, savetovanje i pomoć", nazivajući ga "najboljim pristupom" u borbi protiv terorizma.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG