Linkovi

SAD ostavljaju veći broj vojnika u Avganistanu, Nemačka i Italija okončala povlačenje


ARHIVA - Američki vojnici u Avganistanu (Foto:Patrick BAZ / AFP)
ARHIVA - Američki vojnici u Avganistanu (Foto:Patrick BAZ / AFP)

Sekretarijat za odbranu saopštio je da će u Avganistanu ostati određeni broj američkih vojnika , koji je daleko veći od jedinica koje se tipično koriste za obezbedjenje američke ambasade u Kabulu.

Američke snage ostaće rasporedjene i na aerodromu u avganistanskoj prestonici da bi pomogle u zaštiti tog vitalnog objekta.

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je novinarima u utorak da je nasilje u Avganistanu na suviše visokom nivou, pošto talibani pokušavaju da zauzme više pokrajina.

“To svakako dovodi u pitanje ozbiljnost napora talibana da budu legitimni, pouzdani učesnici u mirovnom procesu. Politički proces koji bi doveo do mirnog okončanja sukoba je zaista ispravna budućnost za Avganistan i mi se za to zalažemo. To je ono što naša administracija i dalje pokušava da postigne", naglasio je Kirbi.

Najviši američki general u Avganistanu je prethodno ocenio da je zabrinjavajuće to što talibani preuzimaju kontrolu nad pojedinim okruzima.

“Moramo da donesemo odgovarajuće odluke dok gubimo okruge, jer oni predstavljaju ključni teren kad je u pitanju bezbednost naroda i glavnih gradova pokrajina”, rekao je komandant koalicionih snaga u Avganistanu Ostin S. Miler.

SAD su obećale da će nastaviti da finansijski pomažu avganistansku vojsku, dok je NATO najavio da će nastaviti obuku avganistanskih snaga na lokaciji van Avganistana.

Nemačka i Italija povukle poslednje vojnike

Nemačka je povukla poslednje vojnike iz Avganistana, čime je okončala skoro dve decenije angažmana u toj zemlji.

Berlin je objavio potpuno povlačenje vojske ubrzo nakon što je iz baze na severu Avganistana u utorak veče poletelo preostalih 250 nemačkih vojnika.

"Posle gotovo 20 godina angažmana, poslednji vojnici su večeras napustili Avganistan. Završilo se istorijsko poglavlje", tvitovala je nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp - Karenbauer.

Takođe se zahvalila 150.000 muškaraca i žena koji su bili deo misije u Avganistanu od 2001. godine, ističući da mogu da budu ponosni na svoj uspeh.

Prema podacima nemačke vojske, 59 njenih pripadnika je izgubilo živote u Avganistanu, od čeka 39 u borbama ili napadima pobunjenika.

Italija je u sredu takođe saopštila da je okončanja njena vojna misija u Avganistanu, nakon što su tu zemlju napustile desetine preostalih italijanskih vojnika.

Zvaničnici su saopštili da je tokom poslednjih 20 godina u Avganistanu služilo 50.000 italijanskih vojnika, od kojih je 53 preminulo a 723 povređeno.

XS
SM
MD
LG