Linkovi

Odobreno sto miliona dolara iz hitnog fonda za avganistanske izbeglice


Pripadnik bezbednosnih snaga Avganistana na ulicama prestonice Kabula (Foto: AP/Rahmat Gul)
Pripadnik bezbednosnih snaga Avganistana na ulicama prestonice Kabula (Foto: AP/Rahmat Gul)

Američki predsednik Džozef Bajden odobrio je sumu u iznosu do sto miliona dolara iz hitnog fonda za, kako je obrazloženo, potrebe izbeglica usled aktuelne situacije u Avganistanu.

Novoodobreni fondovi odnose se i na avganistanske podnosioce zahteva za imigracionu vizu, saopštila je Bela kuća - objavila je agencija Rojters.

Takođe, kako je navedeno, odobreno je i pružanje usluga i predmeta u iznosu od dvesta miliona dolara iz zaliha američkih vladinih agencija kako bi se zadovoljile iste potrebe.

Istovremeno, Sjedinjene Države pripremaju se za evakuaciju hiljada podnosilaca zahteva za imigracione vize, koji su ugroženi mogućom odmazdom talibana, jer su radili za američku vladu.

Očekuje se da će prva grupa evakuisanih osoba i njihovih porodica biti prebačena pre kraja jula u Fort Li, američku vojnu bazu u Virdžiniji, gde će sačekati obradu zahteva za vizu.

Pentagon je ranije saopštio da bi se moglo raditi o oko 2.500 građana.

Takođe, američka administracija razmatra objekte širom SAD-a i drugim zemljama gde bi mogli biti smešteni podnosioci zahteva i njihove porodice.

Posebne vize dostupne su građanima koji su bili angažovani kao prevodioci ili na drugim poslovima za američku vladu nakon interevencije u Avganistanu koju su SAD predvodile 2001. godine.

Predstavnički dom američkog Kongresa u četvrtak je usvojio zakon koji bi broj odobrenih viza bio povećan na 8.000 hiljada – što bi, kako se veruje, obuhvatilo sve prijave koje su u pripremi.

Trenutno se obrađuje oko 18.000 takvih prijava, ukazali su američki zvaničnici,

XS
SM
MD
LG