Linkovi

Vojska SAD saopštava da je povlačenje iz Avganistana do pola okončano


Arhiva - Vojnici SAD ukrcavaju se u transportni helikopter "Činhuk", tokom misije u Avganistanu, 15. januara 2019. 15, 2019.
Arhiva - Vojnici SAD ukrcavaju se u transportni helikopter "Činhuk", tokom misije u Avganistanu, 15. januara 2019. 15, 2019.

VAŠINGTON - Američko povlačenje iz Avganistana ubrzava se, a vojni planeri kažu da je gotovo polovina američkih snaga i opreme poslata kući ili uništena.

Američka Centralna komanda (CENTCOM) u utorak je saopštila da je povlačenje završeno "između 30 i 44 odsto" i da je šest objekata sada predato avganistanskim snagama bezbednosti, s tim da će narednih dana i nedelja biti predato još baza.

"Očekujemo dodatni prenos baza i vojne imovine u budućnosti, koji će podržati ANDSF / GIRoA (Avganistanske nacionalne odbrambene i bezbednosne snage) dok rade na stabilizaciji i odbrani svoje nacije", saopštio je CENTCOM.

Ukupno govoreći, SAD su iz Avganistana uklonile "ekvivalent od približno 300 tovara materijala C-17", navodi se i kaže dalje da je još 13.000 komada opreme poslato na uništavanje.

CENTCOM je prošle nedelje saopštio da je povlačenje gotovo 25 odsto okončano, a u svedočenju pred zakonodavcima u Vašingtonu, sekretar za odbranu Lojd Ostin rekao je da se povlačenje odvija "malo ispred" predviđenog tempa.

Na drugoj strani, takođe u utorak, Agencija Frans pres (AFP) citirala je avganistanske i američke zvaničnike da će SAD avganistanskoj vladi predati vazdušnu bazu Bagram u narednih 20 dana.

Sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi u utorak je odbio da potvrdi vremenski okvir, ali je rekao novinarima u Pentagonu: "Jasno je da će Bagram biti predat".

Bagram je služio kao ključni komandni i kontrolni centar za vazdušne operacije u Avganistanu.

Avganistanski zvaničnici rekli su prošlog meseca da su SAD već napustile aerodrom Kandahar, veliku bezbednosnu instalaciju u kojoj je nekada bilo smešteno oko 30.000 koalicionih vojnika i ugovoraca.

Predsednik SAD Džo Bajden najavio je u aprilu da će sve američke snage biti van Avganistana do početka septembra, okončavajući tako skoro 20 godina dug rat protiv talibana i Al Kaide.

Američki zvaničnici su u više navrata obećavali da će nastaviti podršku avganistanskoj vladi i avganistanskim snagama bezbednosti, dok ona sprovodi, kako je opisano, "izvan horizonta" mogućnosti za pokretanje protivterorističkih napada na grupe poput Al Kaide i Islamske države u provincije Horasan, ako je potrebno.

Međutim, američki zvaničnici rekli su da će većina američke podrške avganistanskoj vojsci biti finansijska.

Za avganistanske snage predviđeno je neznatno povećanje sredstava u okviru budžeta Pentagona za fiskalnu godinu 2022, koji je predstavljen prošle nedelje.

XS
SM
MD
LG