Linkovi

Rade Panić: Štrajk je reč koja se često pominje među lekarima


ARHIVA - Predsednik sindikara lekara i farmaceuta Rade Panić (Foto: VOA)
ARHIVA - Predsednik sindikara lekara i farmaceuta Rade Panić (Foto: VOA)

Od odgovora Ministarstva zdravlja na zahteve lekara zavisi hoće li u subotu, 26. septembra biti održan protest lekara u centru Beograda, izjavio je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić. Ako prihvate zahteve i sednemo da razgovramo neće biti protesta, kaže za Glas Amerike Panić i poziva građane da toga dana prošetaju obučeni u belo kao znak podrške lekarima koji se mesecima u jako teškim uslovima bore protiv pandemije koronavirusa.

"Štrajk nam je još daleko. Mi bismo voleli da do toga ne dođe", kaže Panić i dodaje da se širom Srbije vrši veliki pritisak na lekare i to u situaciji kada se očekuje novi talas koronavirusa.

Prema njegovim rečima Ministarstvo i direktori po zdravstvenim ustanovama ućutkuju i vrše progon onih lekara koji upozoravaju na stanje u zdravstvu:

"Odavno su mnogi nezadovoljni. Ne mnogi nego ogromna većina. Ne samo nezadovoljni, sada već i ljuti. Pitanje je samo da li ima dovoljno mogućnosti, i finansijskih, i drugih da se organizuje neki veći štrajk. Jednostavno, zdravstveni radnici su godinama unazad naučili da nose zdravstveni sistem na svojim plećima, da ćute, da rade u interesu pacijenata koliko je to moguće u ovakvim uslovima. Zbog toga mislim i nadam se da do štrajka neće doći, ali opšte raspoloženje jeste takvo da je reč štajk reč koja se jako često pominje".

Rade Panić o nezadovoljstvu među zdravstvenim radnicima
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Prema Panićevim rečima, Ministastvu je upućen dopis sa nekoliko zahteva, a prvi je da sednu i razgovaraju i "shvate šta znače 3.000 potpisa na jednom mestu u akciji Ujedinjeni protiv kovida".

Drugi zahtev je da Ministarstvo i direktori prekinu ovo što rade u zdravstvenim ustanovama, a zahteva se i da mladi lekari koji su tokoim pandemije bili angažovani na određeno vreme budu primljeni i zaposleni. Reč o oko 2.300 lekara i 8.000 medinskih sestara.

Komentarišući smene rukovodećih ljudi u pojedinim zdravstvenim ustanovama zbog potpisa i podrške akciji "Ujedinjeni protiv kovida", Panić kaže da nije očekivao da će vlasti iskoristiti ovu situaciju za takve stvari, da će, kako kaže, "shvatiti da nije trenutak za osvete i neke nekorektne i neprincipijelne radnje":

"Očigledno da vlast radi onako kako je radila unazad godinama, a to je da upravo koristi te teške situacije u kojima postoje neki viši interesi da bi oni završili svoje sitne interese ili da bi objasnili i pokazali onima koji imaju hrabrosti da progovore da to ne smeju", kaže Panić.

Na pitanje koje je Glas Amerike uputio Ministarstvu zdravlja o događajima u pojedinim zdravstvenim ustanovama i tvrdnjama Radeta Panića da je reč o pritiscima na lekare - do zaključenja ovog teksta - nismo dobili odgovor. Takođe, ministarstvo nije odgovorilo ni na pitanje kako ocenjuje najavljeni protest u subotu, 26. septembra.

Govoreći o aktuelnoj situaciji, sagovornik Glasa Amerike kaže da je i to jedan od razloga zašto lekari traže hitne razgovore sa nadležnima:

"Profesor Tiodorović pre pet-šest dana najavljuje mogućnost vanrednog stanja. Doktor Kon pre dva-tri dana najavljuje mogućnost vanrednog stanja. Ako danas pogledate brojke koje javlja Krizni štab, i koje saznajemo u javnosti - zašto bi iko pomenuo vanredno stanje ili neke nove mere? Dakle opet opravdano sumnjamo da neko skriva podatke, da raspolaže sa drugim podacima. I da čitajući između redova možemo da pretpostavimo da nam se opet vrlo uskoro sprema neka vrlo loša situacija što se tiče epidemije".

Rade Panić o vanrednom stanju
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

"Plašim se da već polovinom oktobra možemo da imamo situaciju koja je veoma zahtevna za zdravstveni sistem", dodaje na kraju Rade Panić.

XS
SM
MD
LG