Linkovi

Počela škola, prosvetari tvrde - preuranjeno, Kon da je rizik minimalan


Arhiva, ilustracija - Đaci nose maske usled pandemije koronavirusa, u Majncu, Nemačka, 17, avgusta 2020.

Đaci u Srbiji čiji su roditelji izabrali da im deca lično pohađaju nastavu krenula su u utorak u školu, a Unija prosvetnih radnika Srbije ocenila je da je taj potez preuranjen i nebezbedan, kako za nastavnike, tako i za učenike.

"Pošto je naš predlog da se pomeri početak školske godine odbijen, preostaje nam ono što smo često radili, da se snalazimo ko kako ume i zna. Reklo bi se da nam nije prvi put, a na žalost, ni poslednji", navodi se u saopštenju Unije, koje prenosi FoNet.

Krajnje je vreme da prosvetne vlasti i Krizni štab saslušaju struku, poručuje Unija i najavljuje da će, ako se to ipak ne desi, nastaviti da ukazuje na propuste i da daje moguća rešenja, u cilju zdravstvene sigurnosti i kvaliteta obrazovanja u Srbiji.

Kon: Rizik sveden na minimum

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da ne može da se garantuje apsolutna bezbednost u školama u vezi sa epidemiološkom situacijom, ali da može da se tvrdi da je rizik sveden na najmanju meru sa merama koje su preduzete do sada.

Kon je za Televiziju N1 rekao da je potrebno 15 dana od početka školske godine da bi se videle eventualne posledice.

"Realno ćemo sagledati da li i pored svih mera dolazi i do pojave i prenosa virusa. Mogu da se očekuju pojedinačni slučajevi, ali niko ne može da zaustavi ulazak virusa u škole, jer su to uglavnom i neprepoznatljivi, asimptomatski slučajevi kod male dece", rekao je Kon.

On je objasnio da je nastavnik dužan da obavesti lokalni Zavod za javno zdravlje ako se pojavi bilo kakav slučaj oboljevanja deteta i da epidemiološka služba preuzima dalje tu situaciju.

"To znači, sa odgovarajućom osobom u školi se kontaktira i prikupljaju podaci o ostaloj deci iz razereda, posle toga se prikupljaju kontakti preko roditelja, i informacije da li su nošene maske, sve se isputuje. Ne testira se niko. Mere su propisane da se onemogući prenos virusa", dodao je.

Kon je rekao i da veruje da će se "100 posto" sve mere u vezi sa ponovnim povratkom u škole poštovati i dodao da onaj ko ne poštuje mere nema razloga da bude u školi i da je zato i omogućena onlajn nastava.

U slučaju da neko dete oboli celo odeljenje se stavlja pod epidemiološki nadzor, svakodnevno se prati situacija u odeljenju. Kako je predviđeno, taj nadzor traje 14 dana i za to vreme nema isključivanja drugih đaka iz nastave.

U Srbiji novoobolelih 76, preminule dve osobe

U poslednja 24 sata, do utorka u 15 sati, u Srbiji je registrovano 76 slučajeva korona virusa, od 7.509 testiranih, dok su dve osobe preminule, objavljeno je danas na sajtu covid19.rs.

U bolnicama se trenutno od korona virusa leči 579 ljudi, a 48 osoba je na

"Ostavljeno je epidemiologu da proceni da li su mere zaštite sprovedene ili nisu. Ako nisu, postoji mogućnost izolacije. Ali to je retko, i ne očekuje se", rekao je Kon.

On je dodao i da je jedna maska po đaku dovoljna za jedan školski dan jer četiri časa nastave traju dva sata, pojasnivši da nošenje maski nije obavezno dok đaci sede u klupama, kada mogu da ih skinu.

Kon je objasnio da će posle odmora deca morati da operu ruke, ili da ih dezinfikuju alkoholom i naglasio da "više veruje u decu nego u svaku kontrolu".

Kon je podsetio da su sa vrtićima izuzetno dobra iskustva, iako tamo nisu ni obavezujuće maske. "Nismo imali zaražavanje dece u samim vrtićima, češće je bilo zaražavanja zaposlenih nego dece. Nema razloga da to bude drugačije u školama", istakao je.

Vučić poželeo đacima uspešan početak škole

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poželeo je đacima uspešan početak školske godine sa željom da budu zdarvi i bezbedni.

"Dragi đaci, želim vam uspešnu školsku godinu, a pre svega da u novim i drugačijim uslovima lako savladavate novo gradivo, da dobijate sjajne ocene i da se lepo družite sa vršnjacima. Želim vam da budete zdravi i bezbedni i da zajedno sa roditeljima i nastavnicima proslavljate sve predstojeće uspehe", poručio je Vučić na Instagram profilu "budućnostsrbijeav".

XS
SM
MD
LG