Linkovi

Astra Zeneka nastavlja klinička ispitivanja vakcine protiv Kovida 19


Ilustracija
Ilustracija

Britanska klinička ispitivanja vakcine protiv koronavirusa koju razvija farmaceutska kompanija "Astra Zeneka" u saradnji sa istraživačima sa Univerzitet Oksford nastavljena su nakon potvrde regulatornih tela da je to bezbedno uraditi, saopštila je u subotu "Astra Zeneka".

Kasna faza ispitivanja eksperimentalne vakcine obustavljena je nakon što se razboleo jedan od učesnika kliničkih testova u Britaniji.

"Standarni proces ispitivanja doveo je do dobrovoljne pauze u vakcinaciji tokom kliničkih testova širom sveta da bi se nezavisnim komisijama i međunarodnim regulatorima omogućilo da razmotre bezbednosne podatke. Komisija u Britaniji je završila istragu i preporučila regulatornom telu da je bezbedno nastaviti kliničke testove u Velikoj Britaniji", navodi se u saopštenju "Astra Zeneke", čije je sedište u Kembridžu.

Kompanija je navela da ne može da objavi dodatne zdravstvene podatke i da će svi koji učestvuju u kliničkim ispitivanjima vakcine biti upoznati sa relevantnim informacijama.

Učesnik ispitivanja navodno je imao je neurološke simptome povezane sa retkom upalom kičmene moždane poznatom pod nazivom transferzalni mijelitis.

Astra Zeneka je među devet vodećih američkih i evropskih farmaceutskih kompanija koje su se obavezale da će poštovati sve naučne standarde tokom eksperimentalnih imunizacija - nauštrb žurbe, koju je nametnula globalna trka da se zauzda pandemija Kovida 19.

XS
SM
MD
LG