Linkovi

Kon: Odlučite da li su vam važnija masovna okupljanja, ili držanje epidemije pod kontrolom


Arhiva - Epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za novinare Kriznog štaba.
Arhiva - Epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

U Srbiji je u poslednja 24 sata, do 15 sati u petak, na prisustvo Kovida 19 testirano 9.507 ljudi, od čega je 92 bilo pozitivno. Preminula je jedna osoba, izjavila je direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije Verica Jovanović .

Od početka epidemije preminulo je 730 ljudi, dok je u bolnicama danas 393 ljudi, rekla je Jovanović na konferenciji za novinare.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da raste procenat onih koji su u Beogradu aktivno oboleli, 36 odsto, a u toku ove nedelje imali smo blagi skok otkrivenih slučajeva.

Brinu Kragujevac, Zaječar i Preševo, rekao je Kon i dodao da je potrebno sprečiti ponašanje koje će omogućiti virusu da opstane i da se dalje prenosi, preneo je FoNet.

Kon: Odlučite se šta vam je važnije

Predrag Kon poručio je ranije danas građanima da treba da se odluče da li su važnija masovna veselja, utakmice i putovanja ili držanje epidemije pod kontrolom, da li je teže nositi maske ili sahranjivati preminule od Kovida 19, konstatujući da bi uz više razumevanja i solidarnosti moglo da se spreči razornost još jednog talasa.

"Treba da se odlučimo... Da li su nam važnija masovna veselja ili da držimo zajedno epidemiju pod kontrolom... Da li je značajnije da organizatori svadbi, muzičari, prodavci venčanica uspešno rade, da sportski navijači prisustvuju utakmicama, da li su nam važniji masovni skupovi i razni događaji koje volimo i u kojima uživamo ili su nam važniji životi ljudi I čuvanje zdravstvenog sistema Srbije? Da li su nam putovanja važnija od zdravstvene bezbednosti? Da li i kada je besmisleno rizikovati zbog okupljanja koja se danas mogu uz malo više volje bezbedno i jeftinije organizovati online (kongresi, konferencije)", upitao je Kon u javnom postu na svom Fejsbuk profilu.

Kon je upitao i da li smo u stanju da se, kao društvo, još više adaptiramo, da država pomogne i onima kojima do sada nije, a objektivno ne mogu zbog epidemije da rade.

"Treba da se odlučimo, da li je teže sprovesti mere obaveznog nošenja maski ili svakodnevno sahranjivati preminule od Kovid-19... A mogli bismo zajedno uz mnogo više razumevanja i solidarnosti, samo striktnim sprovođenjem mera, da sprečimo razornost još jednog talasa, pika, povećanja. Da ga bar značajno oslabimo... Zaista zavisi od svih nas. I to neće rešiti pojedinci, vlada, predsednik... Svi su samo u prilici da pokazuju put, traže i pronalaze izlaz, a rezultat dolazi samo sa postojanjem razumevanja i solidarnosti", napisao je na svom Fejsbuk profilu epidemiolog Kon.

XS
SM
MD
LG