Linkovi

SZO: Svet ne može da se pretvara da je pandemija završena


Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus, arhiva
Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus, arhiva

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus upozorio je da "ni jedna zemlja ne može jednostavno da se pretvara da je pandemija koronavirusa završena".

Gebrejesus je u ponedeljak, na virtuelnom brifingu za novinare u sedištu SZO u Ženevi, poručio da zemlje moraju ozbiljno da rade na "suzbijanju prenošenja virusa i spasavanju života" ako razmatraju ponovno otvaranje ekonomija.

“Što više kontrole zemlje budu imale nad virusom, to će moći i više da se otvore. Otvaranje bez kontrole je recept za katastrofu", naglasio je Tedros.

Izneo je i "četiri ključne stvari" koje bi sve zemlje, gradovi i pojedinci trebalo da poštuju da bi uspostavili kontrolu nad širenjem virusa. Među predloženim merama su sprečavanje velikih okupljanja na stadionima i u noćnim klubovima i rigorozno testiranje, praćenje kontakata sa zaraženima i izolacija.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije rekao je da bi zemlje trebalo da zaštite ranjivu populaciju, među kojima su stariji, ljudi sa postojećim zdravstvenim problemima i oni koji obavljaju vitalne poslove. To će, kako je ocenio, pomoći da se spasu životi i da se osigura da zdravstveni sistemi nisu preopterećeni.

Tedros je pozvao građane da nose maske, drže fizičku distancu i često peru ruke.

SZO je istovremeno pozvala na oprez kada je reč o globalnoj trci da se priozvede bezbedna i efikasna vakcina protiv Kovida 19. Šef Američke uprave za hranu i lekove Stiven Han nedavno je rekao da njegova agencija razmatra davanje odobrenja za upotrebu vakcine u hitnim slučajevima i pre okončanja poslednje faze kliničkih testova.

Doktorka Soumja Svaminatan, glavna naučnica SZO, rekla je da bi ozbiljno trebalo razmotriti odluku o davanju takvog odobrenja i dodala da to nije nešto "što može olako da se uradi".

Doktor Majk Rajan, direktor SZO za vanredne programe, rekao je da politika bilo koje zemlje u pogledu vakcina "mora da bude vođena najvišim etičkim standardima".

Prema novom istraživanju koje je za potrebe Svetskog ekonomskog foruma uradila firma Ipsos, oko 74 odsto odraslih širom sveta saopštilo je da bi primilo vakcinu protiv koronavirusa, ako ona bude dostupna.

Od 20.000 ispitanika u 27 zemalja, U Kini vlada najveći entuzijazam u pogledu vakcine, koju podržava 97 odsto, dok je u Rusiji samo 54 odsto izrazilo spremnost da se vakciniše.

U SAD, koja ima najveći broj zaraženih i preminulih od koronavirusa u svetu, oko 67 odsto ispitanika navelo je da bi se vakcinisalo.

Iako je tempo novozaraženih u proseku pao ili se stabilizovao u nekoliko američkih država, na srednjem zapadu je proteklih dana registrovan alarmantan rast broja novih slučajeva. Reč je, između ostalih, o Ajovi, Kanzasu, Mičigenu, Mizuriju, Nebraski, Ohaju, Severnoj i Južnoj Dakoti.

Širom sveta je od koronavirusa zaraženo više od 24,5 miliona ljudi, dok je gotovo 850.000 preminulo.

XS
SM
MD
LG